Bekijk het origineel

FALET12. PENNESTREEK

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

FALET12. PENNESTREEK

4 minuten leestijd

omdat ze door blanke of-niet-blanke bezetters onder de duim werden gehouden en hun oude beschaving door de westerse zagen overvleugeld.

Het blanke verleden van Australië koitit wel uit de verf in het 'epos' van Robert Hughes, "De fatale kust". En ook enigszins in het werk van de Australisch-Nederlandse schrijfster Lolo Houbein. Maar waar bleven de Abo's in de literatuur? Houbein vraag wel aandacht voor hun lot, maar een specifieke Aboriginal-roman schreef zij toch ook niet. Die leemte lijkt wat opgevuld door het zojuist bij Het Wereldvenster (Unieboek) verschenen boek "De donkere kant van de maan", een roman uit Australië door Archie Weller. Daarin komt vanuit het gezichtspunt van de Aborigines —zoals ze ook wel heten— hun leven in de moderne westerse staat op hun oude grondgebied aan de orde.

Trieste balans
- Het is de keerzijde van de zonnige palmenstranden, luxe hotels en cruises door het Groot Barrière Rif. Het is het uitzichtloze leven van een jonge halfbloedAboriginal of Nyoongah, Doug Dooligan uit Perth. Halfbloed, ja, want na de ontmoeting met de blanken zijn ze niet 'raszuiver' gebleven. Het is het verhaal van een verdrukte cultuur, leven tussen twee werelden, drankmisbruik, straatmilieus, valse romantiek, verblijf in de gevangenis, agressie en onmacht.

Geen rooskleurig beeld derhalve, want de schrijver wil het andere, het aan de westerse toeristen onbekende, Australië weergeven. Maar echte oplossingen voor het probleem, dat door de socialistische regering van premier Bob Hawke wel wordt erkend, draagt ook deze roman van Archie Weller niet aan.

Natuurschilder Roosink
De niet onbekende jonge kunstschilder Henk De zilveren dubbele stuiver werd in 1488 in Brussel geslagen voor hertog Filips de Schone van Bourgondië. Dit exemplaar vond men in de grond van het vroegere kasteel van Buren. Roosink uit Rijssen heeft tot en met 31 december een expositie van schilderijen bij kunsthandel Theo en Heleen Breunesse in Zeist. Roosink is, met Albert Wessels en anderen, een vertegenwoordiger van wat ik gemakshalve wel eens 'de Rijssense School' heb genoemd. Het zijn weliswaar schilders met enige pretentie, die niet als amateur maar beroepsmatig bezig zijn, maar die toch tamelijk on-pretentieuze werken maken, geïnspireerd door onder meer de natuur, de vaderlandse historie en het eenvoudige dagelijks leven op het platteland.

Men kan niet van een echte school of stroming spreken, maar hun werk is gemakkelijk herkenbaar. Wessels wil nog wel eens de (kerk)historie laten spreken in eenvoudige beelden: een dorp met kerkje in kerstsfeer, Willem de Zwijger en Dillenburg. Maar ook de (Veluwse) bos- en veldnatuur, dieren in het wild en dergelijke hebben zijn aandacht. Ook zijn jongere plaatsgenoot Henk Roosink weet zich aangetrokken door het leven van dier en plant. Zo is een van zijn panelen -van 40 bij 55 cm- gewijd aan een paar duiven in vlucht boven een weelderige wilde-plantengroei. Info over zijn werk en deze verkoopexpositie bij Breunesse, tel. 03404-25887.

Dubbele stuiver

De "Stichting Oud Buren" heeft kort geleden een tamelijk uniek stuk aan haar historische collectie kunnen toevoegen. Van omvang niet indrukwekkend, maar wel van betekenis, omdat zelfs het Koninklijk Penningkabinet er geen exemplaar van heeft. Het betreft een precies vijf eeuwen oude zilveren 'dubbele stuiver' van Filips de Schone. De munt werd in Buren gevonden op het terrein van het al lang verdwenen kasteel van dit Betuwse Oranjestadje. De munt is de enige in zijn soort die in ons land bekend is. Deze dubbele stuivers werden in 1488 in Brussel voor de jeugdige Bourgondische vorst Filips de Schone geslagen.

Deze Filips (1478-1506) was aartshertog van Oostenrijk, hertog van Bourgondië, vorst van veel Nederlandse gewesten en koning van Castilië in Spanje. Als enige zoon van Maximiliaan van Oostenrijk en Maria van Bourgondië volgde hij na haar dood in 1482 zijn moeder op, onder regentschap van zijn vader. Filips was de vader van de latere keizer Karel V en een verklaard tegenstander van hertog Karel van Gelre. Wie dit stuivertje in Buren gewisseld heeft en hoe de munt in het Burense kasteel is beland, vermeldt de historie (nog) niet, maar "Oud Buren" is blij met de vondst en drs. H. W. Jacobi van het Penningkabinet in Leiden zou dit in Brussel geslagen geldstuk ook graag in 'zijn' collectie hebben. Hoe dat nu moet? Wel, het is een 'dubbele' stuiver, dus als ieder daarvan nu eens de helft nam?...

Gaan we in de toekomst ons voedsel bereiden met nepvet, kunstbloem en surrogaat-eieren?

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 december 1988

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

FALET12. PENNESTREEK

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 december 1988

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken