Bekijk het origineel

Schulden van Derde Wereld nemen toe

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Schulden van Derde Wereld nemen toe

3 minuten leestijd

WASHINGTON - De schuldenlast van de Derde Wereld zal dit jaar met 3 procent stijgen tot 1,32 biljoen dollar. Dat is weliswaar een aanzienlijk minder sterke stijging dan de 11 procent in 1987, maar een eind aan de schuldencrisis is nog niet in zicht, doordat de economische groei in veel schuldenlanden te gering is. De bestaande schuldenstrategie is daarom aan herziening toe. Dit stelt de Wereldbank vast in haar "Annual World Debt Tables", een jaarlijks rapport over de schuldensituatie.

De bank zegt dat de schuldencrisis de positie van de regeringen in veel ontwikkelingslanden heeft verzwakt en nieuwe risico's kan opleveren voor de banken in de industrielanden. „Zonder ordelijke benadering van het schuldenprobleem kan de politieke steun voor nationale regeringen en verstandig economisch beleid worden ondergraven". Er is alleen een uitweg als het lukt de economische groei in de schuldenlanden te vergroten, aldus de bank.

Weinig verbeterd

In de meeste ontwikkelingslanden is er sinds het uitbreken van de schuldencrisis in 1982 weinig verbeterd wat betreft economische groei, levensstandaard en verlichting van de schuldenlast. De Derde Wereld moest dit jaar ongeveer 131 miljard dollar aan rente en aflossing betalen, tegen 98,7 miljard dollar in 1982. In dat jaar was er nog een netto-toevloed van kapitaal, maar sinds 1984 vloeit er aanzienlijk meer weg dan er binnenkomt aan nieuwe leningen. Dit jaar bedraagt dat verschil 43 miljard dollar. Vooral de commerciële banken laten het afweten. Dit jaar verstrekten zij slechts 7,5 miljard dollar aan nieuwe leningen, waarvan 5,2 miljard dollar aan Brazilië.

In enkele landen, zoals Brazilië, Mexico, Chili en Columbia, worden volgens de bank vorderingen gemaakt. Zij hebben staatsbedrijven geprivatiseerd, realistische wisselkoersen vastgesteld en hun export vergroot. In andere landen is het beeld echter somber. In veel schuldenlanden, waaronder die ten zuiden van de Sahara, zijn de overheidstekorten weer gaan stijgen en loopt ook de inflatie op.

Spanningen

De Wereldbank kortit tot de conclusie dat de in oktober 1985 gelanceerde schuldenstrategie van de vroegere Amerikaanse minister van financiën James Baker aan herziening toe is. „Eind 1987 is duidelijk geworden dat de aanvankelijke verwachtingen niet zijn vervuld". Externe schokken, het uitblijven van economische groei en „schuldenmoeheid"-hebben in de landen met grote schulden geleid tot ernstige politieke en sociale spanningen en onwil tot verdere hervormingen, aldus het rapport.

De Wereldbank geeft in het rapport een lijst van de zeventien grootste debiteurenlanden met hun schuld aan het eind van dit jaar in miljarden dollars.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 19 december 1988

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Schulden van Derde Wereld nemen toe

Bekijk de hele uitgave van maandag 19 december 1988

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken