Bekijk het origineel

Hoogovens w2 meer flexibiliteit in cao

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hoogovens w2 meer flexibiliteit in cao

Concern streeft naar lenige organisatie

2 minuten leestijd

UMUIDEN - De directie van het staalconcern Hoogovens wil in de nieuwe cao meer flexibiliteit in de arbeidsvoorwaarden van de 17.500 werknemers aanbrengen. Zo zou de huidige arbeidstijdverkorting kunnen dienen voor eerdere uittreding en pensionering of educatief verlof, moet er meer ruimte voor tijdelijke dienstverbanden komen en zou de werktijd een flexibeler invulling moeten krijgen.

Dit blijkt uit de Nota arbeidsvoorwaardenbeleid 1989-1990, die gisteren voor het eerst met de vakbonden is besproken. Hoogovens schetst in de nota het doel van een „lenige organisatie, die zich kan aanpassen aan zich wijzigende conjuncturele omstandigheden". Het staalconcern wil vasthouden aan een „matige loonkostenstijging", zeker nu naar verwachting de koopkracht van de gemiddelde werknemer volgend jaar met zo'n 2 procent zal stijgen. De Industriebonden van FNV en CNV hebben 2 procent loonsverhoging geëist.

Hoogovens wil de arbeidsduur, die nu voor het kantoorpersoneel op 38 uur en voor de ploegenwerkers op 36 uur ligt, niet verder verkorten. De Industriebonden gaan wel uit van verdere atv. Korter werken staat volgens Hoogovens haaks op de voorgenomen verbetering van de arheidsproduktiviteit; „Met ongeveer 1500 uren gemiddeld per jaar is Hoogovens in Europa reeds de laagste".

De directie wil daarom met de atv pas op de plaats maken en zoeken naar varianten. Daartoe behoort het opsparen van roostervrije dagen voor eerdere vut of pensioen of voor educatief verlof. Aangezien werknemers steeds meer tijd moeten besteden aan opleidingen, wil Hoogovens atv-uren gebruiken voor het volgen van opleidingen. Ook het uitbetalen van „om bedrijfsredenen niet genoten atv" moet in de nieuwe cao mogelijk zijn. De vervroegde uittreding kan in stand blijven, zeker gezien de nog lopende reorganisatie, waarbij 2500 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen.

Onderhandelaar J. Schalkx van de Industriebond FNV toonde zich gisteravond na afloop van het gesprek met Hoogovens gematigd optimistisch over de verdere onderhandelingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 december 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Hoogovens w2 meer flexibiliteit in cao

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 december 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken