Bekijk het origineel

Voetgangers vereniging: 30 in bebouwde kom

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Voetgangers vereniging: 30 in bebouwde kom

Jeugdigen grootste brokkenmakers

2 minuten leestijd

EDE — De Voetgangersvereniging VBV wil dat binnen de bebouwde kom een algemene snelheidslimiet van 30 kilometer per uur wordt ingevoerd. Die limiet moet de veiligheid van de voetgangers in steden en dorpen vergroten.

Directeur B. W. Jansen-Marsman van de vereniging zei dit gisteren tijdens een studiedag in Ede over snelheidsbeheersing. De VBV hield de studiedag ter gelegenheid van haar 35-jarig bestaan.

Gesproken werd over het belang van een goede naleving van snelheidslimieten in de bebouwde kom. Vorige maand ging een speciale campagne van start om jonge automobilisten te wijzen op de gevaren van te hard rijden. Automobilisten tussen de 18 en 24 jaar zijn volgens de VBV de grootste brokkenmakers in het verkeer.

50 km te hard

Volgens de VBV is het voor de verkeersveiligheid absoluut noodzakelijk dat automobilisten zich aan de maximumsnelheid houden. Maar in P» veel gevallen is zelfs 50 kilometer per fc uur nog te hard, aldus de vereniging. IjÈ Daarom wordt gepleit voor een lilïimiet van 30 kilometer. Die maximumsnelheid zou onder andere moeVE'i TE KOOP ten gelden voor wegen waarlangs kinderen van en naar school gaan. Volgens drs. W. Vermeulen, beleidsmedewerker van de voetgangersvereniging, wordt in veel gevallen het onbekommerd naar school gaan bedreigd door het verkeer.

Vermeulen meldde dat uit onderzoek is gebleken dat twee derde van de scholen vindt dat de kinderen langs onveilige wegen naar srhool moeten. Dank zij het feit dat kinderen zich meestal defensief opstellen in het verkeer, is het aantal botsingen tussen auto's en overstekende kinderen beperkt, aldus Vermeulen. „Daardoor nemen de kinderen de verantwoordelijkheid die eigenlijk op de schouders van volwassenen zou moeten rusten", aldus Vermeulen.

Niet alleen op straat

Volgens J. Kuiper van de VBV ondervindt 75 procent van de voetgangers hinder van de te grote snelheden in het verkeer. „Sommige mensen vinden dat zo bedreigend, dat ze niet meer alleen op straat durven". Behalve voor verkeersmaatregelen die de snelheid beperken pleit hij voor een intensieve en jarenlang durende voorlichtingscampagne en een lik-op-stukbeleid bij snelheidsovertredingen. „Als iemand wordt bekeurd voor te hard rijden, zou de politie hem behalve een boete ook een rijverbod van een paar uur moeten geven", aldus de woordvoerder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 december 1988

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Voetgangers vereniging: 30 in bebouwde kom

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 december 1988

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken