Bekijk het origineel

Verblijfsvergunning wordt doorslaggevend

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Verblijfsvergunning wordt doorslaggevend

Asielzoeker straks meteen teruggestuurd

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Vreemdelingen die na aankomst in Nederland geen verblijfsvergunning kunnen bemachtigen, moeten ons land „terstond" verlaten. Vreemdelingen die wel toestemming hebben gekregen om gedurende een bepaalde tijd in ons land te verblijven, krijgen na het verlopen van de verblijfsvergunning een maand de tijd om te vertrekken.

Anders dan de huidige wetgeving voorziet het vandaag bij de Kamer ingediende voorstel voor een algehele herziening van de Vreemdelingenwet in een termijn voor verwijdering.

Minister Korthals Altes en mevrouw Korte-Van Hemel willen met de wijziging van de Vreemdelingenwet de afhandeling van asielverzoeken verfijnen. Daartoe stellen de bewindslieden onder meer voor het huidige stelsel van verblijfsvergunningen aan te passen. Onze wetgeving kent nu naast een tijdelijke verblijfsvergunning en een permanente vestigingsvergunning nog enkele mogelijkheden op grond waarvan een vreemdeling toelating kan verlangen. Deze mogelijkheden verdwijnen. Het hele stelsel, dat is gebaseerd op een aantal wettelijke regelingen, maakt plaats voor twee mogelijkheden: een verblijfsvergunning voor bepaalde- of voor onbepaalde tijd.

In de memorie van toelichting bij het wetsontwerp dat het niet gaat om een fundamentele vernieuwing: „De voorstellen vullen het uit 1965 daterende stelsel aan en vullen de daarin opengelaten ruimte in, maar laten de structuur intact".

Niet helder

Een van de hoofdpunten van kritiek op de bestaande wetgeving is de ondoorzichtigheid van de regelgeving voor de betrokkenen. De bestaande situatie is het resultaat van voortdurende aanpassingen die nodig waren om het toenemend ge- en misbruik van de Vreemdelingenwet het hoofd te bieden. Het fijnmazige stelsel is vastgelegd in vele voorschriften en omvangrijke circulaires. Het kabinet wil deze regelgeving door middel van een nieuwe wet vereenvoudigen.

Andere punten «an kritiek waren de betrokkenheid van de politie bij de toelating en de rechtsbescherming, waarbij slechts tegen een beperkt, aantal beschikkingen beroep op de rechter mogelijk is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 februari 1989

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Verblijfsvergunning wordt doorslaggevend

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 februari 1989

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken