Bekijk het origineel

Markt van supercomputers groeit snel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Markt van supercomputers groeit snel

Apparaten spelen rol bij maken van lange-termijn-weersvoorspellingen

3 minuten leestijd

„Ik hoop wel dat het weer zich aan mijn voorspelling houdt". Dat zei prins Bernhard gisteren tijdens de opening van de beurs Supercomputing Europe '89 in Utrecht, de eerste Europese vakbeurs op het gebied van supercomputers. De prins, opende de beurs door met een supercomputer, die in de weerkunde veel wordt gebruikt, te voorspellen dat morgen de zon waarschijnlijk zo nu en dan zal doorbreken.

Supercomputers zijn per definitie de snelste computers ter wereld. Alleen snelheid is het criterium op grond waarvan deze geavanceerde apparaten de naam supercomputer meekrijgen. De verkoop van deze rekenmonsters is het afgelopen jaar verdubbeld volgens de Rijksuniversiteit Utrecht, die Supercomputing Europe '89 samen met de Jaarbeurs organiseert.

De markt van supercomputers groeit zeer snel. „Voortdurend zien nieuwe produkten het licht. In '88 waren er zo'n vijftig fabrikanten van deze grote computers, voornamelijk Amerikaanse bedrijven. Van deze concerns opereert ongeveer de helft nog geen vijf jaar op de woelige supercomputermarkt", aldus ir. A. J. van der Steen van het Academisch Computercentrum Utrecht.

De prijzen van de razendsnelle rekenaars variëren van een miljoen gulden tot vijftig miljoen gulden. Voor dat geld voeren de machines in enkele uren berekeningen uit waar een 'gewone' computer of een personal computer maanden of zelfs jaren mee bezig zou zijn. De Cray-2 bij voorbeeld -prijs 24 miljoen dollar- heeft een prestatievermogen van 2000 Megaflop per seconde. Dat betekent dat het apparaat in staat is om binnen een seconde 2.000.000.000 (drijvende-komma-) berekeningen uit te voeren.

Nabootsen

In de weerkunde spelen supercomputers een rol bij het maken van weersvoorspellingen. In de vliegtuigindustrie helpen ze bij het ontwerpen van bij voorbeeld vliegtuigonderdelen. In de auto-industrie worden ze onder andere ingezet voor het nabootsen van de remweg tijdens een noodstop van een nieuw model, of het op een computerscherm simuleren van botsingen. Overheden gebruiken de 'supers' onder meer voor militaire doeleinden en in de ruimtevaart. In de medische wetenschap maakt men hersenscans met behulp van supercomputers.

Universiteiten zijn in Europa koploper als het gaat om het gebruik van grote, computers. Van alle geïnstalleerde systemen staat ruim een derde bij wetenschappelijke onderzoekscentra. Overheden hebben 18 procent in bezit. In de olie-industrie staat 16 procent, die wordt gebruikt voor seismisch onderzoek. Meer dan de helft (54 procent) van alle supercomputers staat in de VS opgesteld. In Europa staat 24 procent, in Japan 19 procent en in Canada 3 procent.

Wereldomzet

Zoals in elk deel van de computerbranche gaan ook bij de grote 'rekenmachines' de ontwikkelingen zeer snel. De Cray-1, de eerste moderne supercomputer, die in 1976 op de markt verscheen, mag nu het voorvoegsel super al niet meer dragen. De Cray-1 kon slechts 160 miljoen berekeningen per seconde uitvoeren, en volgens de huidige opvattingen is een 'super' pas super als hij een piekprestatievermogen heeft van 500 miljoen bereke- • ningen per seconde. Ook de in 1983 geïntroduceerde Cyber 205 is met zijn 400 miljoen berekeningen per seconde geen echte supercomputer meer.

Op de vakbeurs staan ruim 40 exposanten, waaronder de in deze wereld bekende namen als Cray, Amdahl, Convex, Hitachi, NEC en IBM. Het Amerikaanse bedrijf Cray geeft met een wereldmarktaandeel van 60 procent duidelijk de toon aan in deze branche. De totale wereldomzet opj, het gebied van supercomputers zal in 1991 drie-3' maal zo groot zijn als in 1987, zo is de verwachting van Amerikaanse marktonderzoekers.

Volgend jaar wordt de beurs, Supercomputing Europe '90, in januari in Londen gehouden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 februari 1989

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Markt van supercomputers groeit snel

Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 februari 1989

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken