Bekijk het origineel

„Milieuproblemen in Limburg ernstig

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Milieuproblemen in Limburg ernstig"

Conclusie van voorbereidingsrapport:

2 minuten leestijd

MAASTRICHT — Het is met de milieuproblematiek in Limburg veel ernstiger gesteld dan verwacht werd. Dat blijkt uit een inventarisatie door mr. J. H. Huurman van de provincie Limburg. Diens rapport dient ter voorbereiding van een provinciaal milieubeleidsplan voor de jaren 1990-1993.

De Limburgse gedeputeerde E. Mastenbroek (Milieu) zei gisteren geschroklcen te zijn van de inventarisatie. Het provinciaal bestuur zal, aldus Mastenbroek, meer werk moeten maken van de coördinatie en de voQrlichting inzake het milieubeleid. Ook moet volgend hem strenger de hand worden gehouden aan het naleven van vergunningen. Indien gewenst, zullen in Limburg meer controleurs aangesteld moeten worden.

Belangrijkste probleem in Limburg is volgens Huurman de verzuring. De uitworp van verzurende stoffen blijkt in deze provincie gemiddeld twee keer zo groot dan gemiddeld elders in Nederland. Veertig procent van de Limburgse bossen is al ernstig aangetast door verzuring; in de Peel al 95 procent. De karakteristieke flora en fauna in de vengebieden dreigt geheel te gaan verdwijnen. De drinkwatervoorziening wordt bedreigd en de landbouw ondervindt veel schade door opbrengstverliezen en extra kosten voor beheersmaatregelen. In acht waterwinputten heeft het nitraatgehalte reeds de streefwaarde van 25 milligram per liter overschreden. Het mestoverschot in Limburg bedraagt al meer dan twee miljoen ton, wat neerkomt op ruim 8000 ton fosfaat. In het jaar 2000 zal dit zelfs 14.000 ton fosfaat bedragen.

Gezien de internationale ligging van Limburg importeert deze provincie veel schadelijke stoffen uit het buitenland, maar Limburg is wat verzuring betreft meer exporteur. Mastenbroek wil het milieu-overleg met het omringende buitenland sterk verbeteren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 februari 1989

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

„Milieuproblemen in Limburg ernstig

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 februari 1989

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken