Bekijk het origineel

Gat in Jumbo tijdens vlucht: 16 vermisten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Gat in Jumbo tijdens vlucht: 16 vermisten

Piloot krijgt vliegtuig wel weer veilig aan de grond

4 minuten leestijd

Zeker 16 passagiers van een Boeing 747 van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines zijn gisteren boven de Stille Oceaan uit het toestel gezogen doordat een groot gat in de romp was geslagen. Twaalf mensen werden met verwondingen opgenomen in een ziekenhuis nadat de piloot in Honolulu veilig wist te landen. Dat is in Hawaii vernomen in kringen van de luchtvaart. •

 Het toestel met vluchtnummer 811 weten wat de oorzaak van het ontwas op weg van Hawaii naar Auckland in Nieuw-Zeeland. Ongeveer twintig minuten nadat de Jumbo Jet was opgestegen van het vliegveld bij Honolulu meldde de piloot om 02.18 uur plaatselijke tijd dat twee motoren waren uitgevallen en hij snel hoogte verloor.

De gezagvoerder zei dat er sprake was van een noodsituatie en dat hij onmiddellijk naar Honolulu zou terugkeren, waar hij een kwartier later het toestel aan de grond wist te zetten. Aan boord bevonden zich 336 passagiers en 19 bemanningsleden.

De Boeing bevond zich op een hoogte van 8400 meter toen er een gat van 3,3 bij 13,3 meter in de romp ontstond aan de rechter kant van het toestel.

Oorzaak

Een woordvoerder van de Boeingfabrikant, David Jimenez, zei niet te weten wat de oorzaak van het ontstaan van het gat was. Hij zei dat Boeing experts naar Honolulu zal sturen om de zaak te onderzoeken. De Boeing 747 was 19 jaar oud. Het was de 89e jumbo die werd geleverd. Volgens Jimenez is het nog te vroeg om conclusies te trekken.

Vliegtuigexperts in Washington zeiden dat het mogelijk was dat een van de motoren was geëxplodeerd en rondvliegende metaalstukken de romp hadden opengereten. Zij zeiden ook dat als er sprake was van een bom er een gat in de vloer zou moeten zijn, hetgeen niet het geval was. Bovendien zouden dan de zijkanten van het gat veel rafeliger moeten zijn. Men verwacht dat het onderzoek spoedig zal zijn voltooid omdat het vliegtuig niet is neergestort en de doos met vluchtgegevens aanwezig is. Een woordvoerder van de Amerikaanse federale luchtvaartdienst FAA zei dat de piloot meedeelde dat een gevallen toen de Boeing al 160 kilometer van Honolulu was verwijderd. Nadat hij het toestel had gedraaid viel ook de tweede rechter motor uit, mogelijk door druk verlies in de cabine.

Een passagier die in het middengedeelte van de eerste klas zat zei: „Er deed zich in de eerste klas een explosie voor, waarschijnlijk recht boven het vrachtruim. Drie of vier rijen stoelen die zich vijftig centimeter voor ons bevonden, werden uit het vliegtuig geblazen", aldus de passagier die zelf lichte verwondingen had opgelopen.

Scheurend metaal

Een andere passagier vertelde dat zij geen explosie had gehoord, maar wel een geluid alsof er metaal los-' scheurde. Een radioverslaggever zei dat de bemanning van het vliegtuig „tijdens de vlucht een bommelding ontving", waarna de Jumbo naar Honolulu terugkeerde.

Door het drukverlies in de cabine werden de tussenwanden naar buitengedrukt en vlogen brokstukken door het vliegtuig. Een vrouwelijke passagier kon zo door het gat naar buiten kijken en kon Hawaii in de verte nog zien liggen. Een stewardess lag tussen de banken geklemd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 25 februari 1989

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Gat in Jumbo tijdens vlucht: 16 vermisten

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 25 februari 1989

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken