Bekijk het origineel

Psychiaters uit VS op onderzoek in SU

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Psychiaters uit VS op onderzoek in SU

Bezoek aan twintig verstandelijk gestoorden

3 minuten leestijd

MOSKOU — Een groep van twintig Amerikaanse psychiaters is zondag in Moskou gearriveerd en zal de komende twee weken enkele klinieken voor verstandelijk gestoorden bezoeken.

De Amerikanen zullen met patiënten praten en onderzoeken of er nog politieke dissidenten opgesloten zitten. Moskou heeft er voor het eerst mee ingestemd dat Amerikaanse psychiaters een onderzoek instellen in psychiatrische inrichtingen in de Sowjet-Unie.

De Sowjet-Unie wil na een afwezigheid van zes jaar weer lid worden van de internationale psychiatrische vereniging. Op beschuldiging dat ze de psychiatrie misbruikte om de politieke oppositie de mond te snoeren, dreigde de Sowjet-Unie in 1983 uit de internationale psychiatrische vereniging te worden gezet. Om dat te voorkomen zegde Moskou destijds zelf het lidmaatschap op.

De Amerikaanse delegatie wordt geleid door Robert Farrand van het ministerie van buitenlandse zaken. Farrand is belast met de mensenrechten en humanitaire aangelegenheden. Hij zei gisteren dat de bedoeling is ^met zo'n twintig patiënten te praten Jdie nog worden verpleegd of onlangs zijn ontslagen. Er staan verder bezoeken aan gewone en gespecialiseerde klinieken op het programma.

„Het doel van ons bezoek is het beoordelen van de veranderingen in de Sowjetpolitiek, -wet en -behandelingswijze op het gebied van forensische (gerechtelijke) psychiatrie", aldus Farrand, die sprak van een „uniek" bezoek waarover Moskou en Washington het in november vorig jaar eens werden.

Een lid van de delegatie, Harold Vysotsky, zei dat Moskou het lidmaatschap van de internationale psychiatrische vereniging heeft aangevraagd. De resultaten van het onderzoek zullen naar zijn zeggen op het volgende congres van de vereniging in oktober in Athene bekend worden gemaakt.

Inwilligen

Volgens Farrand zal de delegatie geen aanbeveling doen over het al dan niet inwilligen van het verzoek. Maar de aanvraag van het lidmaatschap wijst erop dat Moskou vertrouwt op een goede afloop van het onderzoek door de Amerikaanse psychiaters. Daarnaast zou een positieve uitslag de reputatie van de Sowjet-Unie op het gebied van de mensenrechten goed doen, ook al in het zicht van de mensenrechtenconferentie die in 1991 in Moskou wordt gehouden. Op de onlangs in Wenen afgesloten Europese Veiligheidsconferentie (CVSE) zijn daarover afspraken gemaakt.

Geschrapt

De hervormingspolitiek van leider Michail Gorbatsjov leidde er in januari vorig jaar toe dat de verantwoordelijkheid voor achttien krankzinnigengestichten werd onttrokken aan het ministerie van binnenlandse zaken, waaronder de geheime dienst KGB valt, en werd toegewezen aan het ministerie van volksgezondheid.

Daarnaast werden twee miljoen mensen van de lijst van verstandelijk gestoorden geschrapt. Het presidium van de Opperste Sowjet (het parlement) stelde verder regels op om psychiatrische patiënten en burgers te beschermen tegen misbruik van de psychiatrie.

Farrand zei dat de Sowjetautoriteiten hebben beloofd dat de delegatie niets in de weg zal worden gelegd. Niettemin gaf hij toe dat de psychiaters, van wie enkele in de SowjetUnie stage hebben gelopen, niet met alle patiënten zal kunnen spreken die slachtoffer zijn geweest van vroegere wanpraktijken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 28 februari 1989

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Psychiaters uit VS op onderzoek in SU

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 28 februari 1989

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken