Bekijk het origineel

Dalai Lama wil einde aan Chinese repressie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Dalai Lama wil einde aan Chinese repressie

Persoonlijke boodschap aan Deng Xiaoping

2 minuten leestijd

DHARAMSALA/PEKING - De Dalai Lama, de geestelijke leider van het Tibetaanse volk, heeft gisteren internationale leiders ertoe opgeroepen mee te helpen een einde te maken aan de Chinese repressie in Tibet. Ook bij de Chinese leider, Deng Xiaoping, drong hij aan op het openen van een dialoog over de toekomst van zijn land.

De krant van de Chinese communistische partij veroordeelde gisteren op de dag dat het precies dertig jaar geleden is dat het Tibetaanse volk in opstand kwam tegen de Chinese overheersing de onrust die zich enkele dagen geleden in Tibet heeft voorgedaan. Het Volksdagblad waarschuwde dat aanhoudend geweld economische hervormingen in de waagschaal kan stellen.

In een boodschap ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van de in bloed gesmoorde opstand van het Tibetaanse volk roept de Dalai Lama de leiders in Peking er verder toe op de staat van beleg op te heffen die zij dinsdag in de hoofdstad Lhasa afkondigden na drie dagen protesten door naar onafhankelijkheid strevende Tibetanen.

„Zelfs in dit stadium hoop ik vurig dat de Chinese leiders zo wijs zijn de echte gevoelens van het Tibetaanse volk op zich te laten inwerken en dat zij de kracht en moed hebben om fouten uit het verleden recht te zetten", zegt de Dalai Lama in een verklaring aan veertig staatslieden, onder wie de presidenten van de VS en de SU, George Bush en Michail Gorbatsjov.

Vlaggen
Tibetaanse vlaggen en spandoeken met teksten waarop de onafhankelijkheid van het gebied wordt geprezen, woeien in de voorjaarswind in de stad Dharamsala aan de voet van het Himalayagebergte in het noorden van India, waar de Dalai Lama en zijn regering-in-ballingschap verblijf houden sinds zij in 1959 in allerijl uit Tibet vluchtten.

De autoriteiten in Tibet hebben hen die bij de drie dagen geduurd hebbende anti-Chinese rellen betrokken geweest zijn, opgeroepen zich vrijwillig aan te geven. Chinese troepen patrouilleerden gisteren in de straten van de Tibetaanse hoofdstad Lhasa om nieuwe uitingen van onrust meteen de kop in te kunnen drukken.

In Dharamsala, New Delhi en Madras werd gisteren door duizenden Tibetanen betoogd tegen de Chinese aanwezigheid in Tibet. Het Komité voor een Vrij Tibet organiseerde gisteren in Den Haag een vredesmars vanaf het Vredespaleis naar de Chinese ambassade waar een memorandum werd overhandigd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 maart 1989

Reformatorisch Dagblad | 4 Pagina's

Dalai Lama wil einde aan Chinese repressie

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 maart 1989

Reformatorisch Dagblad | 4 Pagina's

PDF Bekijken