Bekijk het origineel

„Overheden laks inzake Lockerbie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Overheden laks inzake Lockerbie"

Amerikaanse commissie geeft ervan langs

2 minuten leestijd

WASHINGTON - Waarschuwingen van de overheid gericht aan vliegtuigmaatschappijen zijn soms gevaarlijlc onnauwkeurig en ontoereikend.

Dat is de belangrijkste conclusie in een rapport van een onderzoekscommissie van het Amerikaanse congres dat gisteren werd gepubliceerd naar aanleiding van de bomaanslag op een PanAm-toestel boven Schotland vorig jaar.

Cardiss Collins, die voorzitter was van de Subcommissie voor Regeringsactiviteiten en Transport, zei dat de Amerikaanse Federale Luchtvaartdienst (FAA) het afgelopen jaar een paar bulletins uitgaf die „soms niet op tijd en vaak gevaarlijk onnauwkeurig waren, waarbij instructies bijna altijd ontbraken".

De FAA deed er meer dan drie weken over om Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen ervoor te waarschuwen dat een terroristische organisatie in de Bondsrepubliek ten minste één bom heeft gemaakt die niet kan worden ontdekt door de gangbare detectors. Westduitse inlichtingendienst er eveneens van twee weken getreuzeld te hebben met het doorgeven van het bericht dat er een bom was gevonden in een cassetterecorder.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het PanAm-toestel door een bom in een bandrecorder werd neergehaald. De luchtvaartmaatschappijen hadden een foto moeten ontvangen met instructies om bommen in radio's op te kunnen sporen, aldus het rapport.

Voortdurend risico

Het Britse ministerie van verkeer heeft gisteren luchtvaartmaatschappijen en vliegvelden opnieuw gewaarschuwd om alert te zijn op bommen verstopt in cassetterecorders. Volgens het ministerie is er „een groot en voortdurend risico" dat bommen op deze manier aan boord van vliegtuigen worden gesmokkeld.

Het ministerie verklaarde dat een telex was ve,rzonden om de luchtvaartmaatschappijen en vliegvelden te herinneren aan de eerdere waarschuwingen over mogelijke bomaanslagen. Woordvoerders wilden niet ingaan op vragen over de verdere inhoud van de telex.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 21 maart 1989

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

„Overheden laks inzake Lockerbie

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 21 maart 1989

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken