Bekijk het origineel

Channon wil van geen aftreden weten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Channon wil van geen aftreden weten

Tekst van Lockerbie-waarschuwingen gepubliceerd

4 minuten leestijd

LONDEN — De Britse minister van verkeer, Paul Channon, heeft gisteren In het Lagerhuis duidelijk gemaakt dat hij er niet over peinst af te treden naar aanleiding van de affaire-Lockerbie.

Channon wordt er door de Labour-oppositie van beschuldigd dat hij waarschuwingen over een dreigende bomaanslag te laat heeft verstuurd. Maar de minister draaide de zaak om en beschuldigde de oppositie ervan ten onrechte de indruk te wekken dat de bommelding die op 5 december bij de Amerikaanse ambassade in Finland binnenkwam, echt was.

Volgens Channon is er geen enkel verband tussen die -volgens de Amerikanen en Finnen misselijke- brief en het ongeluk met de Amerikaanse Boeing die op 21 december boven Lockerbie ontplofte en aan 270 mensen het leven kostte.

Een door Labour-leider Neil Kinnock geëist onafhankelijk onderzoek naar zijn beleid voor en na het ongeluk achtte Channon nog steeds overbodig. Dat zou alleen maar een vertraging betekenen in het lopende onderzoek, dat volgens hem al enkele „opmerkelijke" successen heeft opgeleverd.

Leugenaar

Overigens gaf de minister toe dat een tweede, gedetailleerde waarschuwingsbrief, die gedateerd was op 19 december, pas in de tweede week van januari per post verzonden is naar luchthavens en luchtvaartmaatschappijen. Channon is niettemin verzekerd van de steun van premier Thatcher, die in de bankjes naast hem zat. De premier had die steun al aangekondigd.

Aanvankelijk weigerde Channon in het Lagerhuis te verschijnen om opheldering te verschaffen over zijn rol in de Lockerbie-zaak. Hij vond dat hij op 10 januari zijn zegje al had gedaan en wilde het onderzoek niet nodeloos ophouden. Maar door een handigheidje van Kinnock, die hem persoonlijke vragen stelde, was Channon gedwongen toch nog zijn opwachting te maken om persoonlijk antwoord te geven.

Channons krijgshaftige optreden in het Lagerhuis maakte op partijgenoten grote indruk. Ze zeiden na het roerig verlopen debat dat zijn politieke hachje, waarvoor aanvankelijk werd gevreesd, voorlopig is gered.

Tekst van waarschuwingen

De tekst van de beide door het Britse ministerie van verkeer uitgebrachte waarschuwingen voor mogelijke aanslagen op vliegtuigen of vliegvelden met in cassetterecorders verstopte bommen, werd maandag door The Independent gepubliceerd. In de tweede brief, gedateerd 19 december, stond onder meer:

„1. Ik refereer aan mijn telex (niet aan nietBritse luchtvaartmaatschappijen verstuurd) daterend van 22 november 1988, over de ontdekking van een geïmproviseerd explosief in een Toshibaradiocassetterecorder model Bom Beat 453.

2. Ik voeg illustraties bij van: (a) De radiocassetterecorder, (b) De radiocassetterecorder waarvan de achterkant is verwijderd, met de extra batterijen, tijdklok en barometer op hun plaats, (c) Het blokje Semtex-explosief (in zwart en wit). Het woord Toshiba was in rood gedrukt.

3. Het explosief zal uiterst moeilijk te ontdekken zijn. daarbij zou met de volgende zaken rekening gehouden moeten worden: (a) De radiocassetterecorder zou niet werken, (b) De antenne was aan de zijkant van de radio vastgeplakt: door de antenne aan te sluiten zou het explosief op actief worden gezet, (c) Toen het apparaat werd doorgelicht, bleek het meer bedrading te hebben dan bij de meeste moderne apparatuur gebruikelijk is (toegegeven wordt dat dit geen duidelijke aanwijzing is), (d) De extra batterijen en het explosieve materiaal zaten niet vast, en toen het apparaat werd rondgedraaid, was het duidelijk dat er losse onderdelen in zaten.

4. Het is vastgesteld dat gelijksoortige explosieven als op de illustraties mogelijk kunnen zijn vervaardigd. Het raffinement van de constructie en de moeite die is genomen om het te verstoppen, suggereren dat het bedoeld kan zijn om te worden gebruikt tegen een vliegtuig en dat het ontworpen is om ontdekking te voorkomen tijdens relatief stringente veiligheidscontroles; mogelijk ter ondersteuning van een operatie met hoog risico.

6. ledere verdere informatie over dit explosief, of informatie die ons in staat stelt preciezer te zijn over de aard of mate van de bedreiging die de ontdekking ervan heeft veroorzaakt, zal worden verspreid".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 maart 1989

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Channon wil van geen aftreden weten

Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 maart 1989

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken