Bekijk het origineel

Wereldbond psychiaters laat SU voorlopig toe

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Wereldbond psychiaters laat SU voorlopig toe

Diverse verenigingen reageren furieus

2 minuten leestijd

MADRID - De Wereldbond van Psychiaters (WPA) heeft gisteren tijdens zijn congres in de Spaanse stad Granada besloten de SowjetUnie voorlopig weer in de gelederen op te nemen.

Dit heeft een lid van het uitvoerend comité van de bond verklaard. „Het uitvoerend comité heeft vandaag de Sowjet-Unie een ad-hoc-lidmaatschap verleend", aldus de Amerikaanse psychiater Meivin Sabsjin.

Hij voegde daar aan toe dat verder ook Bulgarije en Tsjechoslowakije weer zijn toegelaten. Deze landen volgden in 1983 de stap van Moskou om het lidmaatschap van de bond op te zeggen na westerse beschuldigingen dat de Sowjet-Unie psychiatrische inrichtingen misbruikte voor politieke doeleinden.

„Naar mijn gevoel had de beslissing moeten worden uitgesteld tot het verslag van het bezoek dat een groep Amerikaanse psychiaters afgelopen maand bracht aan de Sovvjet-Unie", aldus Sabsjin. Furieus Verscheidene bij de WPA aangesloten verenigingen reageerden furieus op het besluit van het bestuur de Sowjet-Unie weer toe te laten. Volgens Christine Shaw van de Onafhankelijke Vereniging voor Politiek Gebruik van de Psychiatrie zijn de onderverenigingen met name boos omdat de Sowjet-Unie op geen enkele wijze heeft bewezen dat zij geen dissidenten meer vasthoudt in psychiatrische klinieken.

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft intussen gemeld dat in de Sowjet-Unie nog altijd dissidenten worden vastgehouden in psychiatrische kHnieken. „Ondanks de snel verbeterende situatie van de mensenrechten in hun land, houden de Sowjetautoriteiten nog altijd veel mensen vast in psychiatrische inrichtingen op grond van hun politieke overtuiging, die afwijkt van die van de autoriteiten", aldus Amnesty.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 april 1989

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Wereldbond psychiaters laat SU voorlopig toe

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 april 1989

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken