Bekijk het origineel

R'dam krijgt kunsthal en woonlastenfonds

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

R'dam krijgt kunsthal en woonlastenfonds

Boymans-Van Beuningen mag uitbreiden

2 minuten leestijd

ROTTERDAM - De gemeenteraad van Rotterdam stelde gisteren 20 miljoen gulden beschikbaar voor de bouw van een kunsthal en vijf miljoen gulden voor uitbreiding van het museum Boymans-Van Beuningen. Een op te richten Stichting Woonlastenfonds, waaruit ter voorkoming van huurschulden aan huishoudens met een te lage betalingscapaciteit uitkeringen gedaan kunnen worden, kreeg voor een periode van vijfjaar 14,3 miljoen gulden ter beschikking.

Het krediet voor de Icunsthal was in feite in december 1987 al aangenomen met de nota "Vernieuwing van Rotterdam". Toch is er eerder deze weeli in commissievergaderingen stevig gestoeid over de ontbrekende vijf miljoen gulden voor de realisering van deze kunsthal. Een kostenopstelling van de dienst gemeentewerken wees in de richting van een totaal van ruim 26 miljoen. Het definitief ontwerp is uiteindelijk vastgepind op 25 miljoen „en geen cent meer". Desondanks was deze overschrijding voor de raad onverteerbaar.
    Er dient niet eerder met de bouw begonnen te worden dan nadat duidelijkheid bestaat over de financiering van de ontbrekende vijf miljoen gulden. Mocht onverhoopt de externe financiële steun van vijf miljoen uitblijven, dan mag dat niet leiden tot verhoging van het krediet, zo'luidde het raadsvoorstel. De CDA'er drs. R. M. Smit was tegen de bouw van een kunsthal. Het doel dat met deze kunsthal wordt beoogd, namelijk verrijking van de culturele functie van Rotterdam, kan volgens hem ook bereikt worden met intensivering van de activiteiten van de bestaande instellingen.
    In het verlengde van de kredietverstrekking voor de kunsthal lag de eveneens in december '87 reeds gereserveerde 5 miljoen gulden voor uitbreiding van het museum BoymansVan Beuningen. Ook hiermee stemde de raad nu definitief in. Voor beide projecten klonk wel een onverbiddelijk: maar geen cent meer.

Woonlastenfonds

Een op te richten Stichting Woonlastenfonds mag in vijf jaar tijd 14,3 miljoen gulden aan huurproblematiek uitkeren. Er werd stevig gediscussieerd over de normatiek voor de beoordeling van aanvragen uit dit fonds. Het CDA bleef zich tegen de in het raadsvoorstel voorgelegde systematiek verzetten. Van verschillende kanten werd een woonlastenfonds ais bron van discriminatie bestempeld.
    „Zo'n fonds moet in principe gelden voor alle minima in de stad", aldus Links Rotterdam. Burgemeester Peper sprak van een woonlastenontlastingsfonds. Hoewel in het raadsstuk al was aangegeven dat het voor de huishoudens met de grootste woonlastenproblemen van belang is dat het Rotterdamse minimabeleid verder ontwikkeld wordt, zegde wethouder ir. P. O. Vermeulen toe hierover in het najaar met een nota te komen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 april 1989

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

R'dam krijgt kunsthal en woonlastenfonds

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 april 1989

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken