Bekijk het origineel

Shellblokkade

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Shellblokkade

Commentaar

4 minuten leestijd

Vandaag is het de tweede dag van de blokkade van het Shell-laboratorium in AmsterdamNoord. Het ziet er naar uit dat het er nog harder naar toe zal gaan dan gisteren al het geval v/as. ' Vandaag willen de actievoerders immers niet alleen het goederenverkeer belemmeren, maar ook het personeel verhinderen om naar binnen te gaan.

Burgemeester Van Thijn is al veel te ver gegaan door de demonstranten toestemming te geven de hoofdingang te blokkeren, mits de achteringang maar open zou blijven. Een belangrijk deel van de actievoerders zal toch altijd verder willen gaan dan hun wordt toegestaan. Mogen ze de vooringang blokkeren maar de achteringang niet, dan zullen ze proberen dat laatste toch te doen. Mogen ze de beide ingangen blokkeren, maar het terrein niet betreden, dan geldt dat voor hen juist als een belangrijk actiedoel.

Opvallend is ook dat de politie verweten werd dat zij opgetreden was tegen de actievoerders die ver over de streep gingen. Tot de klagers behoorde ook de radicale Voedingsbond FNV. Eerder al hadden actievoerders het een schandalige provocatie genoemd dat het personeel tegen de actie gerichte spandoeken aan het gebouw had opgehangen. Je moet maar brutaal zijn. Het lijkt wel alsof de een alles mag en de ander niets!

Tot dusver hebben de tegen Shell gerichte acties (variërend van oproepen van kerken tot het saboteren van benzinepompen, brandstichting en blokkade) geen wijziging gebracht in het concernbeleid. Anders dan bij het SHV-concern, dat na een aantal brandstichtingen bij de Makrowarenhuizen overstag ging, is daar bij Shell nog geen sprake van.

Ongetwijfeld is dat ook een kwestie van schaal. Shell is een wereldconcern, waarbij de activiteiten in Nederland niet meer zijn dan een onderdeel van het grote geheel. Moeilijkheden in een bepaald land, ook al is het dan het land waar het concern zijn hoofdzetel heeft, zijn in zo'n geval veel minder een reden om elders ter wereld een heel andere bedrijfspolitiek te gaan voeren.

Bovendien heeft de concerndirectie zich ook te veel in deze zaak vastgebeten om nu ineens overstag te gaan en zich toch uit Zuid-Afrika terug te trekken. Dat zou niet alleen prestigeverlies opleveren, maar het concern ook kwetsbaar maken voor nieuwe chantagepogingen.

Het feit dat Shell zaken doet in Zuid-Afrika, betekent niet —zo heeft de directie steeds gesteld— dat het Shellconcern zich daarbij identificeert met de apartheidspolitiek. Voor Shell is het een zakelijke kwestie. Ook onder een ander bewind zou het olieconcern daar zaken willen doen, zolang de bedrijfsvoering maar winstgevend is en de veiligheid van het personeel niet ernstig bedreigd wordt.

De desinvesteringscampagne zoals die wereldwijd door de anti-apartheidsbeweging gevoerd wordt, heeft er in de praktijk toe geleid dat buitenlandse concerns hun Zuidafrikaanse bedrijven voor weinig geld over moesten doen aan Zuidafrikaanse ondernemers of banken, waarna de activiteiten gewoon onder een andere naam werdeii voortgezet. Veel effect had dat dus niet. Wel is het gevolg van deze campagne dat nieuwe investeringen uit het buitenland wegblijven, te'rwijl Zuidafrikaans kapitaal nodig is voor het voortzetten van bestaande bedrijven, in plaats dat daarmee tileuwe ondernemingen kunnen worden opgezet. Bovendien krijgt Zuid-Afrika thans moeilijker toegang tot allerlei technologische vernieuwingen.

Gezien het olie-embargo tegen Zuid-Afrika dat door de VN is afgekondigd, heeft de regering in Pretoria er in het geval van Shell te meer belang bij dat dit concern zijn vestiging in het land handhaaft. Voorlopig ziet het daar ook wel naar uit, alle actievoerders in Amsterdam-Noord ten spijt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 april 1989

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Shellblokkade

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 april 1989

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken