Bekijk het origineel

Onderzoek: Merendeel CDA voor euthanasie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Onderzoek: Merendeel CDA voor euthanasie

Kamerfractie houdt vast aan huidige standpunt

2 minuten leestijd

UTRECHT — Twee derde (66 procent) van CDA-stemmers is voor euthanasie. Ruim 80 procent van de Nederlandse bevolking vindt dat een patiënt het recht heeft om euthanasie te vragen. De Tweede-Kamerfractie van het CDA blijft vasthouden aan haar standpunt dat het wettelijk verbod op actieve euthanasie gehandhaafd moet worden en dat het plegen van euthanasie strafbaar moet blijven.

Deze cijfers blijken uit een enquête die het bureau Intomart onder ruim duizend Nederlanders heeft uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie (NVVE).
   De vereniging heeft zelf een voorstel over wetgeving rond euthanasie opgesteld waarin het belangrijkste kenmerk is dat het plegen van euthanasie niet meer strafrechtelijk moet worden vervolgd. Dat voorstel is naar de Tweede Kamer gestuurd, die volgende week over euthanasiewetgeving debatteert.
    Uit de enquête blijkt verder dat twee derde van de bevolking vindt dat er een wettelijke regeling moet komen voor de rechtszekerheid van de arts die euthanasie toepast.
    Bij aanhangers van de andere grote partijen ligt het percentage voorstanders van euthanasie nog hoger dan bij het CDA: 86 procent van de PvdA-stemmers, 92 procent van de WD-aanhang en voor D66 lag het cijfer op 91 procent.

Geen andere gedachten

Vice-voorzitter Eversdijk van de fractie zei gistermiddag dat de enquête, waaruit blijkt dat een meerderheid van de CDA-stemmers (66 procent) voor euthanasie is, het CDA niet tot andere gedachten brengt.
    Eversdijk, op dit moment eerste woordvoerder van de fractie nu De Vries in Japan verblijft, zegt te weinig te weten over de precieze vraagstelling bij de enquête. Essentieel voor het CDA is of de geënquêteerden de vraag is voorgelegd of ze voor of tegen „actieve" euthanasie zijn.
     „We regeren naar eer en geweten, niet naar enquêtes", aldus Eversdijk. Hij wees erop dat hij elke dag tientallen brieven krijgt van mensen die zeggen voorzichtig te zijn met de euthanasiewetgeving: „Ook van artsen en verplegers".
    Er circuleren nu drie wetsvoorstellen: dat van het kabinet, het voorstel van D66 en van de NWE. Alle drie stellen dat euthanasie strafbaar moet blijven. Zorgvuldig handelende artsen worden niet vervolgd, wil D66, maar voor deze partij blijft toetsing door de strafrechter bestaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 april 1989

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

Onderzoek: Merendeel CDA voor euthanasie

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 april 1989

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken