Bekijk het origineel

Bush roept Panamezen op Noriega te verjagen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bush roept Panamezen op Noriega te verjagen

Oppositie vraagt bevolking werk neer te leggen

3 minuten leestijd

WASHINGTON — De Amerikaanse president, George Bush, heeft de bevolking van Panama opgeroepen „alles in het werk te stellen" om generaal Noriega te verjagen. De Venezolaanse president, Pérez, heeft Noriega inmiddels politiek asiel aangeboden.

Om hun woede over de verkiezingsuitslag nogmaals te onderstrepen riep de Panamese oppositie de bevolking op morgen niet naar het werk te gaan om zo „de ware wil van het volk te tonen". De Panamese oppositieleiders zeggen de verkiezingen van vorige week overduidelijk te hebben gewonnen en vinden dat hun overwinning moet worden erkend.

Uit opiniepeilingen van de kerk en anderen onder mensen die de stemlokalen verlieten, bleek dat de oppositiekandidaat Guillermo Endara driemaal zoveel stemmen had verzameld als Noriega's kandidaat Carlos Duque, toen de stemmentelling plotseling werd stopgezet.

De kerk in Panama heeft de laatste tijd ongebruikelijk vaak haar stem verheven om het bewind van de feitelijke machthebber Noriega te veroordelen, maar pastor Javier Villanueva ontkende zondag een werktuig van de oppositie te zijn geworden. „De kerk is van de oppositie noch van de overheid", aldus de pastor.

In alle kerken in Panama werd zondag een kritische brief voorgelezen waarin de wantoestanden nogmaals uiteen werden gezet, zelfs in de mis die op de staatstelevisie werd uitgezonden. De missen konden ondanks de hevige kritiek ongehinderd doorgang vinden.

Beroepsmisdadigers

Bush zei zaterdag aan boord van de "Air Force One" dat hij wil dat de sterke man van Panama uit zijn ambt wordt verdreven. Bush weigerde op zijn uitspraak terug te komen, nadat verslaggevers hadden gezegd dat zijn oproep kan worden beschouwd als opruiend. „De wil van het Panamese volk moet niet worden voorgeschreven door deze man en zijn beroepsmisdadigers met hun Doberman-honden", zei Bush in een verwijzing naar de zwaarbewapende oproerpolitie die vorige week de politieke opponenten van Noriega aanviel.

Bush heeft de druk op Noriega al opgevoerd door 1900 extra manschappen naar de Kanaalzone te sturen ter versterking van de 11.000 Amerikaanse soldaten die daar zijn gestationeerd. Bush besloot daartoe nadat dt kiesraad in Panama de verkiezingen van vorige week zondag had geannuleerd.

Ook heeft de Amerikaanse president gisteren zijn ambassadeur in Panama, Arthur Davis, teruggeroepen. Bij zijn terugkeer in de Verenigde Staten zei Davis dat generaal Noriega vorige week heeft geprobeerd oppositieleider Guillermo Ford te laten vermoorden. De diplomaat sprak van een „weloverwogen poging tot moord".

Ford was een van de kandidaten voor het vice-presidentschap. Bij de aanslag, die vorige week woensdag werd uitgevoerd door leden van een door Noriega geleide paramilitaire groep, kwam een lijfwacht van Ford om het leven. De man beschermde de politicus met zijn lichaam, toen de militieleden in de auto schoten, aldus de ambassadeur.

Ongezouten

Inmiddels heeft de Venezolaanse president, Carlos Andrés Pérez, Noriega politiek asiel aangeboden. Gisteren zei hij in een interview dat Venezuela's „deuren open zouden staan voor Noriega, als dat de oplossing is voor de crisis in Panama". Pérez heeft harde kritiek geleverd op Noriega en de nietigverklaring van de verkiezingen door de Panamese regering „tragisch" genoemd.

Hij poogt Noriega binnen de -Latijnsamerikaanse gemeenschap diplomatiek te isoleren en heeft daartoe om een bijeenkomst verzocht van de Organisatie van Amerikaanse Staten. Zondag heeft ook de Mexicaanse overheid in een vrij ongebruikelijke stap ongezouten kritiek geuit op Noriega.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 mei 1989

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Bush roept Panamezen op Noriega te verjagen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 mei 1989

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken