Bekijk het origineel

OESO: Nederland moet lasten verlagen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

OESO: Nederland moet lasten verlagen

groei laat niet veel loonstijging meer toe

3 minuten leestijd

PARIJS — Om de groeipotentie van de Nederlandse economie volledig te kunnen benutten, mogen de lonen niet te veel stijgen. De regering moet daarom als compensatie de komende jaren de belasting en de premies voor de volksverzekeringen verder verlagen. Dit stelt de Organisatie voor economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in haar vandaag verschenen jaarlijkse economische beschouwing van Nederland.

De OESO, een organisatie van 24 sterkste industrielanden, wijst erop dat een klein land als Nederland met een open economie voor zijn welvaart in sterke mate afhankelijk is van wat er in de wereld gebeurt. Desalniettemin krijgt het kabinet-Lubbers en in het bijzonder minister Ruding (Financiën) een pluim omdat het sinds 1982 een strak financieel beleid heeft gevoerd, dat heeft bijgedragen aan de bloei van het bedrijfsleven. Van alle industrielanden is de stijging van de lonen en van de prijzen de binnenlandse markt in Nederland het laagst geweest, aldus het OESO-rapport. Mede daardoor heeft economie zich voorspoedig kunnen ontwikkelen.

Kritiek heeft de OESO ook. Volns haar kampt Nederland met twee ernstige problemen, die ingebakken lijken te zijn in de samenleving. Zo lijdt zij het overheidsapparaat en de daarmee gepaard gaande kosten veel te groot in verhouding tot wat er in Nederland wordt verdiend. Daarnaast acht de OESO de werkloosheid te hoog. Zij vindt het verspilling van arbeidskrachten dat zo veel mensen al zeer lang zonder werk zitten.

Weinig gesnoeid

De OESO wijst er in haar rapport op dat er bijna geen tweede land te vinden is binnen de club van 24 waar de samenleving zo veel geld in haar overheid stopt als Nederland. De zogenoemde collectieve-lastendruk bedraagt 55 procent en dat is evenveel als in 1983. In vergelijking met andere OESO-landen heeft Nederland maar weinig gesnoeid in de overheidsuitgaven, aldus het rapport.

Een ander punt van kritiek betreft het wettelijk minimumloon van bijna 2000 gulden bruto per maand. De OESO vindt dit veel, afgezet tegen internationale maatstaven en in het bijzonder in vergelijking met de Verenigde Staten.

Daarnaast is het noodzakelijk dat er meer opleidingsmogelijkheden voor werklozen komen, staat er in het OESO-rapport. In het onderwijs moet de aandacht meer worden gericht op wat het bedrijfsleven van zijn werknemers vraagt.

De OESO eindigt haar beschouwing met opmerkingen over de volkshuisvesting. Zij vindt dat de individuele huursubsidie in fases moet worden verlaagd. Dat scheelt weer in de overheidsuitgaven, aldus het rapport.

Aansporing

Het ministerie van economische zaken ziet in het rapport een „aansporing om op de ingeslagen weg voort te gaan", aldus de reactie van het departement. De analyse van de Nederlandse economie en de aanbevelingen voor toekomstig beleid kan het ministerie onderschrijven. In zijn reactie merkt het departement verder op dat de OESO Nederland terecht wijst op zijn twee grootste problemen, de hoge werkloosheid en de te grote omvang van de overheid.

De drie grote politieke partijen moeten hun verkiezingsprogramma's sterk aanpassen, omdat de lonen anders de komende jaren te veel kunnen stijgen. Zoals de OESO aangeeft, moeten belasting en premies omlaag. Het volgende kabinet moet bovendien de overheidsuitgaven sterk verminderen. Uit de programma's van CDA, PvdA en VVD spreekt „ombuigingsmoeheid". Aldus reageert het Nederlands Christelijk Werkgeversverbond (NCW) op het OESO-rapport. Het NCW is het in grote lijnen eens met de OESO. Met deze organisatie is het werkgeversverbond bij voorbeeld van mening dat het kabinet-Lubbers II te weinig heeft bezuinigd.Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 juni 1989

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

OESO: Nederland moet lasten verlagen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 juni 1989

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken