Bekijk het origineel

De fotograaf, de schakel die waarneemt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De fotograaf, de schakel die waarneemt

"Dichtbij-veraf" van Fred Hazelhoff instructief en bijzonder mooi fotokijkboek

3 minuten leestijd

Wat is de waarde van een fotoboek? Tessel Pollmann schreef eens in Vrij Nederland „het fotograferen is een volksvermaak dat de plaats is gaan innemen van het kijken". Fred Hazelhoff geeft de volgende "bekentenis" in het "Ten geleide" van zijn nieuwe boek "dichtbij-veraf": „Als fotograaf ben je niet minder dan de schakel die waarneemt". Zit er veel verschil in deze twee benaderingen? De lezer kijkt immers op afstand naar wat de fotograaf echt heeft gezien. In zijn boek laat Hazelhoff opnieuw zien dat hij bijzonder mooie foto's maakt. Negatieve uitlatingen over zijn werk zullen meestal uit jaloersheid voortspruiten. De 125 bladzijden maken duidelijk dat men, om bijzondere foto's te maken, moet kunnen waarnemen. „Goed zien, doe je bij voldoende oefening steeds beter", volgens de auteur.


Voorbeeldboek


"Dichtbij-veraf" is duidelijk bestemd voor mensen die fotograferen. Zij kunnen er van leren. In de onderschriften bij de foto's staan technische details. „Wat ik in ons noordelijk gelegen territorium tegenkwam, daarvan laat ik hier met enige uitleg —zowel wat de inhoud van het onderwerp als wat de fotografie betreft— een aantal voorbeelden zien", schrijft Hazelhoff.


Voor de gewone natuurvriend is deze fraaie uitgave niet meer dan een kijkboek. Maar wel een uitzonderlijk mooi kijkboek. Pollman schreef ook het volgende over fotografie: „Het is een soort plaatsvervangend kijken". Hazelhoff heeft het allemaal echt gezien en beleefd; de lezer krijgt slechts het beeld op papier te zien. Wel fascinerend mooi, maar toch van een droomwereld. Slechts enkelen kunnen zich de weelde veroorloven om te trachten Hazelhoff na te doen. Niet alleen als fotograaf, maar ook als ontdekker.


Uitstalling


Fred Hazelhoff is al jaren bekend door zijn fotografisch werk en de laatste jaren ook door de manier waarop hij dit werk èn zichzelf weet te verkopen. Dat is op zichzelf niet verkeerd. Hij doet dit echter wel erg opvallend en gebruikt graag uitdrukkingen als: „De grote ijsklomp heb ik formaatvullend ingepakt" en: „Met de Apo-Telyt 280 mm kies ik, ondanks de emotie die me beheerst, toch nog een compositie voorzover de tijd dit toelaat". Hiervan kom je toch wel onder de indruk. Vooral van de (volkomen overbodige) toevoeging Apo-Telyt. De aanduiding 280 mm is immers voldoende! Jaloerse fotografen weten hierdoor dat de "280" van Fred peperduur is! Zij weten ook precies over welk materiaal Hazelhoff beschikt. Zijn zeven objectieven en twee converters bieden een scala van niogelijkheden. Op de laatste acht bladzijden laat hij nog eens uitvoerig lezen en zien waarmee hij werkt.


Esthetisch gevoel


Wie andere boeken van Hazelhoff bezit, weet al lang dat hij dure apparatuur heeft, want ook daarin staat het opgesomd. Zullen "gewone fotografen" niet onwillekeurig denken: als je over dergelijke kwaliteitsapparatuur kunt beschikken, kun je ook de beste kwaliteit leveren. Hazelhoff erkent dat in een van zijn bekentenissen: „Trefzeker fotograferen doen alleen objectief, camera en film".


Toch is het de man achter de camera die niet slechts bepaalt hoe iets op de plaat zal komen, maar vooral wat de foto zal laten zien. Een goed ontwikkeld esthetisch gevoel is beslist de basis voor kwaliteitswerk, dat echter tevens om apparatuur van de beste kwaliteit vraagt. Fred Hazelhoff beschikt duidelijk over beide. N.a.v. "dichtbij-veraf, fotoavonturen in Noord-Europa", door Fred Hazelhoff, uitg. La Rivière & Voorhoeve, Kampen, 1989,130 bladz., prijs 49,50 gulden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 juni 1989

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

De fotograaf, de schakel die waarneemt

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 juni 1989

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken