Bekijk het origineel

CDA/PvdA gelijk, VVD komt overeind

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

CDA/PvdA gelijk, VVD komt overeind

Peiling: Winst socialisten brokkelt af CDA/PvdA gelijk,

4 minuten leestijd

DEN HAAG - De verezingen donderdag voor 't Europese Parlement en 6 september voor de Tweede amer beloven een ongemeen spannende strijd tussen CDA en PvdA. Beide partijen hebben volgens de laatste peilingen exact delfde aanhang: 34,0 procent.

In de Tweede Kamer levert dat 52 zetels op. Voor de PvdA is dat een stabilisatie, voor het CDA een verlies van twee. De VVD herstelt zich enigis van de forse klappen van de laatste weken en zou uitkomen op 21 zetels (13,8 procent). Dat is zes minder dan in 1986.
De huidige coalitie van CDA en VVD bereikt daardoor met zetels geen meerderheid. Dit blijkt uit de jongste cijfers van bureau Inter/View in opdracht van vara's Politieke Barometer. Het onderzoek wijst uit dat de forse winst voor de PvdA van de afgelopen maanden langzamerhand afbrokkelt door een stiiging van D66 en Groen Links.
D66 kan volgens de enquête rekenen op een winst van twee zetels en daardoor op elf uitkomen (7,6 procent). De nieuwe combinatie Groen Links zit behoorlijk in de lift: klein links heeft nu drie kamerzetels, dat zouden met 5,6 procent er in september acht worden. De kleine rechtse partijen handhaven zich met zes zetels (4,5 procent).

Zowel Inter/View als NIPO (in opdacht van de Avro) verwacht voor PvdA en CDA donderdag bij de Euroverkiezingen negen zetels. Voor de PvdA is dat evenveel als in 1984, voor het CDA een winst van één zetel. De VVD was vijf jaar geleden goed voor vijf Eurovertegenwoordigers, ze zullen het er volgens beide onderzoeksbureaus straks waarschijnlijk met drie moeten Joen.

D66

D66 viel in 1984 niet in de prijzen. De voorspellingen geven door de democraten een come-back aan met zeker één, maar waarschijnlijker twee afgevaardigden in het Europese Parlement.

Klein Links (Regenboog) heeft nu twee vertegenwoordigers. Het NIPO berekent voor donderdag één zetel, InterA'iew eveneens maar tekent daar bij aan dat de marges Klein Links zowel uitzicht bieden op een extra zetel als dat het oppassen geblazen is dat de club niet net buiten de boot valt. De kleine rechtse partijen SGP, GPV en RPF hebben een dermate stabiele aanhang dat continuering van de huidige gezamenlijke ene zetel geen enkel gevaar loopt.

Bekendheid

Met de kennis van de Europese lijsttrekkers gaat het volgens Inter/View wat beter dan metingen in medio april. PvdA-voorman Dankert is onbetwiste koploper: 21 procent van de ondervraagden weet zijn naam te noemen. Bij overige van de grote vier houdt het nog niet over, maar Penders (CDA), De Vries (VVD) en Bertens (D66) zijn wel uit de volledige anonimiteit gekropen. Penders scoorde half april 1 procent bekendheidsscore, hij staat nu op 7. Bij de naam De Vries stond iedere ondervraagde twee maanden geleden met de oren te klapperen: nu weet 6 procent van de kiezers dat hij de liberale kar trekt. Bertens stond op 1 procent, hij brengt het nu tot 4.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 12 juni 1989

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

CDA/PvdA gelijk, VVD komt overeind

Bekijk de hele uitgave van maandag 12 juni 1989

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken