Bekijk het origineel

Onderzoekers ruziën over Dode-Zeerollen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Onderzoekers ruziën over Dode-Zeerollen

Akkoordje tussen Vaticaan en Israël

2 minuten leestijd

WASHINGTON - Meer dan dertig jaar nadat ze in de grotten rondom Qumran bij de Dode Zee werden gevonden, is een groot deel van de Dode-Zeerollen nog altijd niet voor onderzoek toegankelijk. Sommige onderzoekers menen dat de geheimhouding lang genoeg heeft geduurd. „Het is niet minder dan een schandaal en een reden voor een kruistocht", aldus hoofdredacteur Herschel Shanks van de Biblical Archaeology Review in het laatste nummer van het blad.

De voorzitter van de afdeling godsdienstwetenschappen aan de universiteit van de staat Californië, prof. Robert Eisenman, en prof. Philip Davies van de universiteit van Sheffield hebben het Israëlische departement voor oudheden gevraagd de nog niet gepubliceerde documenten die berusten bij de Franse onderzoeker J. T. Milik, te mogen onderzoeken. Als het ministerie dit verzoek afwijst, dan overwegen zij gerechtelijke stappen.


Akkoordje


Zij menen dat 35 tot 40 jaar ruim voldoende tijd is om met publikatie te wachten en dat ze nu beschikbaar moeten komen voor wetenschappelijk onderzoek. Bovendien kunnen zij hun wetenschappelijk werk niet voortzetten, als zij de documenten niet onder ogen krijgen. In archeologische kringen gaat het gerucht dat het Vaticaan en Israël het op een akkoordje zouden hebben gegooid om publikatie van de documenten tegen te houden. Zij zouden namelijk ingaan tegen de officiële joodse en rooms-katholieke leer. De handschriften, die onder de naam Dode-Zeerollen bekend zijn geworden, bevatten bijna alle boeken van het Oude Testament alsmede een aantal andere geschriften. Zij worden toegeschreven aan de Essenen, een groepering van orthodoxe joden in het Ijegin van onze jaartelling. Hoewel de meeste documenten kort na hun ontdekking zijn gepubliceerd, zijn er meer dan vierhonderd in handen van een kleine groep geleerden die weigeren ze voor onderzoek door andere onderzoekers vrij te geven.


Bijdrage


De documenten hebben belangrijk bijgedragen aan de kennis van de Bijbel en het joodse leven en cultuur in de periode van ruwweg 20 voor Christus tot 70 na Christus. De originelen van de niet gepubliceerde documenten worden bewaard in het Rockefellermuseum in Jeruzalem, maar niemand mag ze bestuderen behalve een groep bevoorrechte geleerden. Deze geleerden, onder aanvoering van John Strugnell, hoogleraar aan de universiteit van Harvard, zijn niet bereid anderen de teksten ter inzage te geven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 3 juli 1989

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Onderzoekers ruziën over Dode-Zeerollen

Bekijk de hele uitgave van maandag 3 juli 1989

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken