Bekijk het origineel

Cubaanse officieren voor vuurpeloton

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Cubaanse officieren voor vuurpeloton

Krijgsraad wijst verzoeken om gratie af

2 minuten leestijd

MEXICO-STAD - Vier voormalige Cubaanse officieren zijn gisteren door een vuurpeloton terechtgesteld wegens hun betrokkenheid bij de handel in drugs.

Het Cubaanse persbureau Prensa Latina heeft dit bekendgemaakt. Arnaldo Ochoa, Jorge Martinez, Antonio de la Guardia en Armando Padrón waren vorige week door een krijgsraad ter dood veroordeeld. Hun verzoeken om gratie waren afgewezen.
Tijdens de processen tegen de vier is naar voren gekomen dat binnen het Cubaanse leger en het ministerie van binnenlandse zaken een illegale organisatie opereerde die zich volgens de aanklagers schuldig maakte aan handel in verdovende middelen, zwartemarktpraktijken, smokkel en andere misdaden.
Het vonnis werd vorige week bekrachtigd door de staatsraad, waarvan de Cubaanse president Fidel Castro het hoofd is. Castro had gezegd dat de vier de doodstraf moesten krijgen om het geloof in de Cubaanse revolutie te herstellen, de discipline onder de strijdkrachten te garanderen en een voorbeeld te stellen voor anderen. Ook de andere leden van de Staatsraad waren unaniem van mening dat de doodstraf moest worden voltrokken.


Terecht


Prensa Latina zei dat de debatten van de staatsraad de afgelopen twee dagen door de radio waren uitgezonden en waren afgesloten met een vijf uur durende rede van Castro. De Cubaanse president zei als laatste het woord te voeren om beïnvloeding van de andere leden te voorkomen.
•Jarenlang heeft Castro Amerikaanse beschuldigingen dat Cuba een doorvoerhaven was geworden voor verdovende middelen, afgedaan als een samenzwering om de Cubaanse revolutie in diskrediet te brengen. In zijn resumé gaf hij toe dat de aantijgingen terecht waren geweest.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 juli 1989

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Cubaanse officieren voor vuurpeloton

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 juli 1989

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken