Bekijk het origineel

Lomé-overleg dupe van onenigheid in EG

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Lomé-overleg dupe van onenigheid in EG

„Schandalige houding Italianen"

2 minuten leestijd

BRUSSEL — De zogenoemde Lomé-onderhandelingen tussen de Europese Gemeenschap en 66 ontwikkelingslanden in Afrika, het Caraïbisch gebied en de Stille Oceaan (de ACP-groep) raken door onenigheid binnen de EG-gelederen steeds verder in het slop.

De ministers van buitenlandse zaken van de EG-lidstaten konden het gisteren in Brussel, met name door tegenstand van Italië en Griekenland, niet eens worden over een gezamenlijk aanbod aan de ACP-landen voor een nieuw akkoord over ontwikkelingshulp.
Diplomaten verklaarden dat de besprekingen mislukten over de vraag in hoeverre de gemeenschappelijke EG-markt zal worden opengesteld voor bepaalde produkten uit ACP-landen.
§Italië en Griekenland wezen de voorstellen van de Europese Commissie af en ook een compromisvoorstel van de voorzitter van de Ministerraad, de Franse minister van buitenlandse zaken, Dumas, werd door beide landen niet aanvaard. Italië en Griekenland vrezen nadelen voor hun eigen producenten als de EG haar markten verder opent voor agrarische produkten uit ACP-landen. In de strijd ging het volgens EG-kringen om minimale hoeveelheden van te importeren produkten.

Lange termijn

Westduitse diplomaten spraken van een „schandalige houding van de Italianen". De noordelijke EG-lidstaten zoals Nederland en de Bondsrepubliek zijn er voor de ACP-landen afzetmarkten binnen de EG te bieden en zo voor de lange termijn ontwikkelingsperspectieven te bieden, onder het motto „handel in plaats van hulp". De steun aan de ACP-landen staat centraal in de ontwikkelingshulp van de EG.
De huidige conventie met de ACPlanden, "Lomé III", loopt volgend jaar februari af. In het kader van Lomé III bedroeg de EG-hulp van 1986 tot 1990 rond 20 miljard gulden. De vervolg-conventie, Lomé IV, moet voor eind dit jaar door de deelnemende landen worden ondertekend.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 juli 1989

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Lomé-overleg dupe van onenigheid in EG

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 juli 1989

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken