Bekijk het origineel

De Hortensia

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De Hortensia

3 minuten leestijd

De plant die in de volksmond Hortensia wordt genoemd, heet in feite Hydrangea. Er zijn veel verschillende soorten, zowel de bladhoudende als bladverliezende. Zowel als potplant als in de tuin zijn ze geliefd.

Wie een uitgebloeide hortensia in de vensterbank heeft staan, kan die zonder bezwaren in de tuin poten, waar de plant dan verder kan groeien. Er zijn rose, witte en blauwe variëteiten. Om deze kleuren in de tuin te handhaven, zijn er -verschillende trucjes. De blauwe kleur kan men behouden door rond de struik wat oud ijzer —roestige spijkers en dergelijke- in te graven. Dit bevordert de blauwe kleur in hoge mate. Is de grond wat zuur, dan zullen vooral de rose bloeiende variëteiten een mooie rode kleur vertonen.
Over het algemeen is de hortensia vrij winterhard. Wel is het aan te bevelen de uitgebloeide bloemen aan de plant te laten. Dit beschermt de nieuwe knoppen tegen een flinke vorstkou. Toch is het aanbevelenswaardig om de planten op een wat beschutte plaats te zetten.
Om de plant in conditie te houden, is het noodzakelijk om in het voorjaar, omstreeks maart, de struik te snoeien. Hortensia's bloeien uit knoppen die het vorig jaar zijn gevormd, men kan dus de oude bloeiwijzen en de dode of zwakke takken uitsnijden. Ook de oude takken van drie jaar en een enkele tweejarige tak worden eruit gesneden. Vooral takken uit het hart van de plant en takken die op de grond hangen.

Klimmer

Een andere goede bekende is de Hydrangea petiolaris, ook wel klimmende hortensia genoemd. Het is op grote muurvlakken een veelgebruikte plant. Van oorsprong is ze afkomstig uit Japan. Ze is zeer goed winterhard. Als flinke groeier kan deze klimmer wel een hoogte van meer dan vijftien meter behalen. De klimmende Hortensia doet het vooral goed op een muur op de noord of noord-oostzijde. De plant is prima geschikt om er een afscheiding mee te laten begroeien. De grote platte bloemtuilen hebben een doorsnede van 17 tot 20 cm. Crèmewit van kleur en bloeien midden zomer.
Daar de plant bladverliezend is, huist er in de winter vrijwel geen ongedierte in, zoals bij voorbeeld wel het geval is bij klimop. Overtollige takken kan men in de zomer gemakkelijk wegsnoeien. Tevens kan men er stekken van nemen om mee verder te kweken. Plusminus tien cm. lange en enigszins kruidachtige scheuten zullen gemakkelijk wortelen. Dit komt ook omdat de klimmende Hortensia zelf al nachtwortels maakt waarmee ze zich aan de muren vasthecht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 juli 1989

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

De Hortensia

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 juli 1989

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken