Bekijk het origineel

OAS roept Noriega op macht neer te leggen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

OAS roept Noriega op macht neer te leggen

Oppositie Panama toch teleurgesteld

2 minuten leestijd

WASHINGTON - De Organisatie van Amerikaanse Staten heeft de Panamese generaal Noriega opgeroepen de macht over te dragen aan een democratisch gekozen regering.

De OAS doet haar oproep in een resolutie die gisteren werd aangenomen na twee dagen van drukke diplomatieke onderhandelingen. De leider van Panama wordt gevraagd vóór 1 september het roer uit handen te geven.
De Amerikaanse vertegenwoordiger, onderminister van buitenlandse zaken Lawrence Eagleburger, zei dat de resolutie van de OAS inhoudt dat er zo snel mogelijk vrije verkiezingen moeten worden gehouden in Panama. „Niet over een jaar of twee jaar of drie jaar, maar zo snel mogelijk", aldus Eagleburger.
De Panamese oppositie, die wordt gesteund door de Verenigde Staten, was teleurgesteld over de uitkomst van de speciale zitting van de OAS over de toestand in Panama. Zij wil dat de OAS de overwinning van oppositiekandidaat Guillermo Endara erkent bij de presidentsverkiezingen van 7 mei.
De verkiezingen, die gepaard gingen met veel geweld van aanhangers van Noriega, werden ongeldig verklaard, nadat duidelijk was geworden dat de oppositie een klinkende zege had behaald.
In hun verklaring zeggen de 31 landen van de OAS dat er bij de onderhandelingen over de politieke crisis in Panama ook moet worden gesproken over het „staken van de militaire agressie en de dreigementen van de VS tegen Panama". Verder vindt de OAS dat de VS moet overwegen zijn extra troepen die tijdens de gewelddadigheden in mei naar de Kanaalzone zijn gestuurd, terug te halen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 juli 1989

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

OAS roept Noriega op macht neer te leggen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 juli 1989

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken