Bekijk het origineel

Tentoonstelling over Von Siebold en Japan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Tentoonstelling over Von Siebold en Japan

Geleerde was zijn tijd ver vooruit

2 minuten leestijd

LEIDEN - In het Rijksmuseum voor Volkenkunde te Leiden zal van 14 oktober tot 7 januari 1990 de tentoonstelling "Opdracht Japan; Von Siebold, pionier en verzamelaar" te zien zijn. Deze tentoonstelling is een ontmoeting met het 19e-eeuwse Japan.

Gedreven door zijn wetenschappelijke belangstelling en door menselijke nieuwsgierigheid verzamelde dr. Philipp Franz von Siebold voorwerpen om een compleet beeld te kunnen geven van het toenmalige Japan. De objecten die hij verzamelde, worden hier voor het eerst in hun samenhang getoond. Hiermee belicht deze tentoonsteling de onbevangen en analytische blik van Von Siebold op de toen vrijwel onbekende Japanse cultuur.

In zijn benadering van deze wereld en in zijn wijze van verzamelen was Von Siebold zijn tijd ver vooruit. Gedurende het grootste deel van de vorige eeuw bleven zijn verzamelwerken de enige betrouwbare bron van informatie over dit voor de westerse wereld onbekende land.

Von Siebold (1796-1866) ging in 1823 met een tweeledig doel naar Japan. Zijn officiële aanstelling was als arts op het kunstmatige eiland Deshima in de baai van Nagasaki. Daarnaast had hij opdracht om voor de Nederlanders zo veel mogelijk informatie over Japan te verzamelen. Vanuit de in zijn tijd vernieuwende idee dat alle verschijnselen een onderlinge samenhang vertonen, benaderde Von Siebold ook Japan. Hij verzamelde gegevens over alle aspecten van het land en de cultuur. F 'n grote verzameling voorwerpen diende hierbij om het museum dat hij na terugkeer wilde stichten in te richten. Zo stelde hij zich voor een vrijwel volledig beeld van Japan te kunnen geven. De standaardwerken Nippon. Archiv zur Beschreibung von Japan (1832-1858), Flora Japonica (18351842) en Fauna Japonica (1833-1850) hebben steeds hun waarde behouden.

Flora

De collecties die Von Siebold op het gebied van de flora en fauna bijeenbracht, zijn verspreid over het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie, het Rijksmuseum van Geologie en Mineralogie, het Rijksherbarium en de Hortus Botanicus, alle in Leiden. Het etnografisch deel van zijn collectie vormde de grondslag voor het huidige Rijksmuseum voor Volkenkunde. De tentoonstelling is onderdeel van de grote Europalia-manifestatie in België vanaf 26 september. Deze manifestatie staat dit jaar geheel in het teken van Japan. De bijdrage van het Rijksmuseum voor Volkenkunde hierin laat zien hoe Philipp Franz von Siebold de basis legde voor onze kennis van Japan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 juli 1989

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Tentoonstelling over Von Siebold en Japan

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 juli 1989

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken