Bekijk het origineel

Vragen staat vrij

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vragen staat vrij

6 minuten leestijd

Overjarig Koren
Vroeger lazen we altijd preken uit de serie "Overjarig Koren ". Worden die nog uitgegeven?
Antwoord: Die serie prekenbundels wordt nog steeds uitgegeven door boekhandel Romijn en Van der Hoff. U kunt zich voor 28,50 gulden per jaar abonneren. Dan krijgt u iedere maand een boekje toegezonden. U kunt zich opgeven bij: Boekhandel Romijn en Van der Hoff, Westwagenstraat 69, 4201 HE Gorinchem; telefoonnr. 01830-31 52.


Diets of Duits?
Moeten we in ons volkslied nu beslist zingen "Ben ik van Duitsen bloed" of moet 't misschien toch zijn "van Dietsen bloed", in de betekenis van de oude benaming voor de Nederlandse stam f En waarom is dat nooit veranderd? Antwoord: In de oudste tekst die bekend is en bewaard bleef van ons Wilhelmus, dat tussen 1568 en 1572 als geuzenlied geschreven moet zijn, staan de woorden "Ben ick van duytschen bloet", waarmee gedoeld werd op de Duitse afkomst van Willem van Oranje, die immers een zoon was van een graaf van Nassau-Katzenellenbogen en geboren werd te Dillenburg in Duitsland. Het vroegere graafschap maakt nu deel uit van het land Hessen. "Dietsch" was het Middelnederlandse, dus verouderde woord voor Duits, maar is in Vlaanderen nog lang gebruikt. De nationaalsocialisten spraken en schreven vooral vóór de Tweede Wereldoorlog graag over "Diets". Ook in de betekenis van het "Grootnederlands" taalgebied (inclusief Vlaams en Zuidafrikaans) wordt die aanduiding gehoord. In ons volkslied is echter van oudsher het "Duitse bloed" bedoeld.

Augurken in 't zuur


Kunt u mij een recept geven voor het inmaken van augurken uit onze eigen tuin? 

Antwoord: Voor een kilogram augurkjes neemt u een liter inmaakazijn, want u kunt er geen gewone azijn voor gebruiken. Verder hebt u nodig: 2 kleine Spaanse pepers, 3 gram laurierblad, 3 gram gedroogde gemberwortel, 5 gram mierikswortel en een takje venkel. U snijdt de steekjes van de augurken en bor; stelt ze terdege schoon. Zet ze een nacht goed afgedekt en met heel weinig zout bestrooid weg op een koele plaats. De volgende dag spoelt u ze af en laat u ze uitlekken. Daarna legt u de augurken in tevoren goed met heet sodawater gereinigde en met schoon water omgespoelde flessen, beurtelings laag om laag met de kruiden ertussen. De vruchten moeten geheel ondergedompeld staan en zeker zes tot acht weken onaangeroerd blijven alvorens u ze eet. Zorg dus voor een duidelijk etiket met datum op elke pot en sluit deze af met grondig gereinigde deksels of daarvoor bestemd cellofaan dat wordt dichtgebonden.

Meubels "ontwassen"


Weet u hoe ik de waslagen van meubelen af kan krijgen?

 


Antwoord: Als deze wrijfwas nog zacht is, kunt u met oude lappen of met keukenrolpapier al veel wegvegen. De rest kunt u weghalen door het nout te vegen met lappen die in terpentine gedrenkt zijn. Aangekoekte was en vuil lossen daarin snel op. Pas echter op als u de oorspronkelijke kleur bereikt, want het is niet best als de terpentine de eventueel aanwezige laklaag aantast. U schrijft niets over de houtsoort, de fineerlagen, de gebruikte lak of vernis, verf of beits, maar in de regel zijn die niet bestand tegen een te sterke dosis of herhaalde inwerking van terpentine. Een eventueel restantje wrijfwas kunt u daarom beter voorzichtig met een enkel druppeltje op een schone doek weghalen.


Zweetlucht


Wij hebhen een matras waarna zo'n 15 jaar gebruik een doordringende zweetvoetenlucht aan zit. Is deze nog fris te krijgen ? 

Antwoord: Veelal is na enkele dagen luchten het vieze luchtje van de sponsachtige rubbervulling wel verdwenen, maar dat luchten stuit vaak op praktische bezwaren. Daardoor maken veel gebruikers van dit soort materiaal de fout hun matras pas te gaan luchten wanneer die werkelijk stinkt. Dan is het helaas te laat. De geur is er dan zo dóór en dóór in getrokken, dat die alleen door een andere geur te verdrijven is. En als u gaat experimenteren met tegengeuren, kan de stank nog erger worden. Beter kunt u omzien naar een nieuwe matras zonder rubber maar met een andere vulling.
Biologische wortelen


Hoe teelt men gezonde wortelen zonder chemische bestrijdingsmiddelen ? Het mislukt mij jaar op jaar. Wisselteelt met uien helpt mij niet; telkens opnieuw heb ik ziekte erin, wellicht de bekende wortelvlieg.

 


Antwoord: Het biologisch verbouwen van groenten is een langdurig proces en niet een kwestie van even omschakelen. Vooral wanneer men eerder een andere methode van verbouwen heeft gebruikt, waardoor de grond bij voorbeeld met chemische middelen verontreinigd is. Voor een goede start is het ook van belang te weten wat er voorheen verbouwd is en door welke insekten of ziekte(n) het gewas in de afgelopen jaren werd aangetast. Voor een deskundig advies kunt u contact opnemen met de heer N. J. M. v. d. Sman van kwekerij Sonetta, Veenweg 15a, 2631 CH Nootdorp, telefoon 07131 - 8581. 
Automatische nachtpit


Hoe is het mogelijk dat een lamp die vanzelf aangaat als het donker wordt niet meteen weer uitgaat door zijn eigen licht?

 


Antwoord: Dat wordt bewerkstelligd doordat de gevoelige lichtcel aan de schaduwzijde van het armatuur is ingebouwd, zodat die uitsluitend door het daglicht kan worden beïnvloed. Natuurlijk kan het wel fout gaan wanneer zo'n automatische buitenlamp te dicht bij een straatlantaarn of een verlicht venster wordt bevestigd, maar ze zijn bedoeld ter beveiliging van de donkerste plaatsen rondom een huis.Druivenat


Is het goed om onze druivenwingerd wat water te geven ? Iemand dacht van niet, omdat druiven op de bergen groeien.

 


Antwoord: U bedoelt waarschijnlijk extra water als het lange tijd niet regent. Dan zéker, want de druif is erg kieskeurig ten aanzien van voedsel èn vocht. Ze houdt van een kalkrijke bodem, maar die zuigt het regenwater in de regel snel weg. In zonnige streken blijven de druiven daardoor vaak klein. In ons klimaat valt meer regen en groeien de goed tegen koude en gure wind beschermde druiven meestal uit tot forse vruchten. Ze hebben dan aan de regenval voldoende. In een droge periode is het natuurlijk verstandig wat extra water te geven.Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 augustus 1989

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Vragen staat vrij

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 augustus 1989

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken