Bekijk het origineel

CDA blijft grootste partij in peilingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

CDA blijft grootste partij in peilingen

Voortzetting coalitie door fors verlies VVD onzeker

3 minuten leestijd

HILVERSUM — Volgens twee gisteren gepubliceerde t^erkiezingsonderzoeken blijft het CDA bij de kamerverkiezingen op 6 september de grootste partij. Maar door een te verwachten fors verlies van de VVD is voortzetting van de [luidige coalitie onzeker. Opvallend is ook het voorziene rerlies voor de PvdA en de winst voor Groen Links en de reformatorische partijen. D66 blijft tegen eerdere voorspellingen in gelijk of verliest licht.

Uit de in opdracht van de VARAtelevisie door bureau Inter/View gehouden opiniepeiling blijkt dat het CDA, als enige van de grote partijen, ivinst zou boeken als de verkiezingen nu zouden worden gehouden. De ;hristen-democraten zouden nu 58 zetels in de Tweede Kamer behalen. Dat betekent vier zetels winst ten opzichte van de huidige situatie.

De PvdA zou drie van de 52 zetels verliezen en dus op 49 kamerzetels iitkomen. InterA'iew vindt het opvalend dat de VVD zich nog steeds niet lersteld heeft van het direct na de val «•an het kabinet gesignaleerde verlies. Bij verkiezingen nu zouden de liberaen nog niet eens het stemmenaantal /an de Europese verkiezingen halen.
De VVD zou van 27 naar twintig kaTierzetels duikelen.

Ook D66 staat op verlies; deze partij zou nu een van de negen zetels moeten inleveren. Groen Links, een samenwerkingsverband van PPR, PSP, CPN en EVP, zou van drie naar acht zetels groeien. De reformatorische partijen SGP, GPV en RPF zouden twee zetels meer krijgen dan de vijf die ze nu bezetten. Deze winst komt ten goede aan GPV en RPF, die elk van een naar twee kamerzetels zouden gaan.

In opdracht van de AVRO voerde ook het NIPO een peiling uit naar het vermoedelijke kiezersgedrag op 6 september. In deze peiling komt het CDA er minder gunstig af.
Maar met een zetel verlies zquden de christendemocraten toch de grootste partij blijven. De PvdA verliest ook in deze peiling drie zetels. Evenals InterA'iew berekent het NIPO voor de WD een verlies van zeven kamerzetels.

D66 zou, volgens deze peiling, een zetel winnen en dus op tien kamerzetels uitkomen. Groen Links zou niet minder dan elf zetels verwerven. De reformatorische partijen zouden zeven zetels krijgen. Het NIPO heeft in zijn peiling ook de Vrouwenpartij als keuzemogelijkheid opgenomen. Maar deze partij zal de kiesdeler vermoedelijk niet halen. De kans op een kamerzetel noemden de onderzoekers „voorshands uitermate klein".

Populariteit

InterA'iew heeft ook onderzoek gedaan naar de populariteit van enkele politici. De hoogste score is, een maand voor de verkiezingen, voor demissionair premier en CDA-lijsttrekker Lubbers. Hij geniet het vertrouwen van 54 procent van alle ondervraagden. PvdA-lijsttrekker Kok komt met 40 procent op de tweede plaats. De derde plaats is voor D66'er Van Mierlo (36 procent).

VVD-lijsttrekker Voorhoeve krijgt maar van 24 procent van de ondervraagden het vertrouwen en Ria Beckers van Groen Links komt op 20 procent uit. De onderzoekers noemden het opvallend dat Lubbers onder de VVD-kiezers met 72 procent hoger scoort dan WD-lijsttrekker Voorhoeve, die „maar" van 62 procent van z'n eigen aanhang het vertrouwen geniet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 7 augustus 1989

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

CDA blijft grootste partij in peilingen

Bekijk de hele uitgave van maandag 7 augustus 1989

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken