Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Koken in de wok

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Koken in de wok

3 minuten leestijd

Weer zo'n kookboek dat al je het doorbladert je het water in de mond doet lopen. Caponatina, tuinbonen granadina, cranachan... Ofte wel Italiaanse auberginepaté, tuinbonen met tomatensaus en geroosterde havermout met honing en frambozen. Hoe zou dat smaken? Echter, als het woordje "praktijk" in m'n gedachten opdoemt, haak ik weer eens af. Of ik ga op mijn manier te werk.

Logischerwijs heb je bij de recepten in "Vegetarisch koken met de wadjang/wok" zo'n wok, ofte wel pan met ronde bodem, nodig. Maar eerlijk gezegd, mij niet gezien, zo'n rare wiebel in de kast. En zéker niet op het fornuis. Nee, dan heb ik nog wel andere wensen op m'n verlanglijstje voor de keukeninventaris. Een verstokte vegetariër ben ik ook al niet. "Koken in de wadjang of wok" is wat mij betreft dus goed voor het oud papier? Helemaal niet. In een gewone "platbodem" zijn de wokgerechten ook prima te maken. Misschien smaken ze ietwat anders, maar vast niet minder goed. Bovendien is er in een pan met teflonlaag ook minder olie nodig. Goed voor de lijn...

Overigens, wie de aanschaf van een wadjang of wok overweegt, kan in het boekje een heleboel tips vinden die de keuze vergemakkelijken.

Hongaarse snijbonen
6 eetl. plantaardige olie; 1 ui in ringen gesneden; 2 teentjes knoflook, uitgeperst; 500 g snijbonen, schoongemaakt en in reepjes gesneden; 100 g champignons in plakjes gesneden; 2 eetl. appelmoes; 2 eetl. tomatenketchup; 1 1/2 dl. groentebouillon; (zee)zout en {versgemalen) peper naar smaak; 2 eetl. amandelschaafsel; fijngehakte bladselderij.

Verhit de olie in een wadjang en fruit de uienringen en de knoflook zachtgeel. Wie de volgende dag gewoon met z'n medemensen wil converseren, kan beter 'de knoflook maar weglaten. Voeg de snijbonen en de champignons aan het gefruite uienmengsel toe en laat het even meefruiten.

Schep de appelmoes en de tomatenketchup door de snijbonen, giet de groentebouillon in de wadjang en breng alles aan de kook. Laat de bonen 5-7 minuten zachtjes koken.tot ze bijtgaar zijn, breng het gerecht op smaak met zout (niet noodzakelijkerwijs uit de zee) en peper, versgemalen of gewoon uit een busje, en schep er ten slotte het amandelr schaafsel doorheen. Dien het direct op met zilvervliesrijst —of bij voorbeeld gebakken nieuwe aardappeltjes, daar kan immers geen gezonde zilvervliesrijst" tegen op...— en garneer het eventueel met fijngehakte bladselderij. Overigens, waarschijnlijk komt de overige appelmoes wel op, maar als u om' een supersnelklaartoetje verlegen zit, is het misschien een idee om er wat kaneel of gemberpoeder, een klein scheutje cognac en wat rozijntjes en eventueel nog een drupje citroensap voor de frisse smaak door te roeren. Opdienen in glazen schaaltjes en garneren met wat rozijntjes.

Cranachan
50 g havermout; 3 dl slagroom; 6 eetl. heldere honing; 4'/2 eetl. whisky; 350 g verse frambozen.
Rooster de havermout licht goudbruin in de wadjang. Regelmatig omscheppen om aanbranden te voorkomen. Laat het volkomen afkoelen. Sla intussen de slagroom lobbig en schep er de honing, whisky en afgekoelde havermout doorheen. Vul hoge glazen om en om met lagen frambozen en het slagroommengsel. Laat de cranachan minstens 20 minuten in de koelkast staan en garneer elke portie met enkele achtergehouden frambozen. 

N.a.v. "Vegetarisch koken met de wadjang/wok",
doet Jan Morgan; uitg. Bzztóh, Den Haag,
1989; 128 blz.; prijs 16,50 gulden.


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 augustus 1989

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Koken in de wok

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 augustus 1989

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken