Bekijk het origineel

Sedum of vetkruid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Sedum of vetkruid

2 minuten leestijd

Niet iedereen zal de naam Sedum wat zeggen. Toch is het een bekende plantesoort: in het algemeen zijn het planten die men rangschikt onder de zogenaamde "vetplanten". Ze worden zo genoemd vanwege hun meestal dikke bladeren. Het zijn dus geen cactussen; hiermee is geen enkele verwantschap.

Sedums zijn er in een grote verscheidenheid. Het is een groot geslacht met zeker wel 600 winterharde en niet winterharde planten. Er zijn zowel groenblijvende als bladverliezende.
Eerst even naar een Sedum die als potplant in huis te vinden is. Dit is de Sedum sieboldi, een, jbontbladige plant met vlezige bladelrg'n die niet zo groot worden. Deze Sedum bloeit laat in het najaar en sterft dan bovengronds af. De kale stengels kan men afknippen en in het voorjaar loopt de plant weer uit.
Er zijn er ook met rolronde bladeren, bij voorbeeld de niet bladverliezende hangplant Sedum morgianum. Dit tweetal is dus in huis te vinden. Voor de tuin is er echter ook een flink aantal.
Vele Sedumsoorten zijn geschikt als rotstuinplant omdat ze laag blijven en meestal min of meer kruipend zijn.


Ook als 'onkruid' kan men de Sedum vinden, namelijk de sacre of muurpeper. Een zeer snel woekerende plant met heldergele bloempjes. Ieder deeltje dat van deze plantjes afbreekt, gaat zo weer een eigen leven leiden. Ook langs wegbermen kan men de muurpeper veelvuldig aantreffen. Ze groeien op de onmogelijkste plaatsen en tijdens de bloei geven ze een welkome stoffering aan het landschap. In de tuin moet de muurpeper echter ingetoomd worden.


Septemberbloem


Er is dus, zo zeiden we, een groot aantal Sedums voor de rotstuin. Ze maken goede sier door de vele verschillende kleuren bladeren en bloemen die de verschillende soorten kunnen hebben.
De bloempjes variëren van wit tot rose en geel, rood en wat tinten daartussenin. De meeste bloeien in trossen of schermen. Ook na de bloei zijn de planten nog interessant.


Een grote broer is de Sedum spectabile. Deze soort van het vetkruid wordt ook wel septemberbloem genoemd. Ze bereiken een hoogte van 40 tot 50 cm. Het zijn echte nazomerbloeiers die soms tot in oktober met hun grote bloemschermen de tuin sieren. Van deze soort zijn er verschillende varianten, die bloeien met lichtrose, rose en rode bloemetjes. In het najaar sterven de bovengrondse delen af en kunnen ze worden afgeknipt. Deze plant is een plekje in de tuin zeker waard want hij trekt vele vlinders aan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 augustus 1989

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Sedum of vetkruid

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 augustus 1989

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken