Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

"Chemicaliënkind", een prima boek over gif in voeding en huis

5 minuten leestijd

Wij leven in een snel veranderende wereld. Dit heeft vele voordelen: betere huisvesting, rijk gevarieerd voedsel, meer mobiliteit en betere ontplooings-mogelijkheden. Er zijn echter ook nadelen. Milieuvervuiling is een nadeel: de vervuiling van lucht, water, bodem en voedsel met giftige stoffen. Door toenemende milieuvervuiling wordt de blootstelling aan giftige stoffen veelvuldiger en wordt de opname in de mens groter. Dit kan schade aan de gezondheid betekenen.

Ook ons voedsel is in 30 jaar sterk van samenstelling veranderd. Technologische reinigingsmethoden werden ingevoerd en de hoeveelheid vreemde stoffen die in ons voedsel voorkomen, is sterk gestegen. Volgens de Engelse auteurs van het boek "Chemicaliënkind?" worden in hun land 4000 verschillende chemicaliën aan voedingsmiddelen toegevoegd —de zogenaamde additieven— „die te zamen circa 210.000 ton per jaar belopen. Dit komt neer op 3,8 kilo per jaar of zo'n 10 gram chemicaliën per dag". En dat is veel, voor sommige kinderen teveel.

Voorts hebben de moderne technologische bereidingsmethoden tot gevolg dat bepaalde micronutriënten in het voedsel verloren gaan. Dat zijn stoffen die weliswaar in kleine hoeveelheden in ons voedsel voorkomen, maar die essentieel zijn voor een goed functioneren van ons lichaam. Mineralen als calcium en magnesium, de vitaminen A, B, C en E en essentiële spoorelementen als zink, seleen en chroom zijn belangrijke micronutriënten.

Aan de ene kant krijgen we dus te veel aan giftige stoffen naar binnen, aan de andere te weinig aan dergelijke essentiële micronutriënten. Uit de leer van de vergiften. de toxicologie, is bekend dat een tekort aan essentiële spoorelementen schadelijkheid van giftige stoffen als lood, kwik en cadmium kan versterken.

Allergieën

Er komen steeds meer kinderen die niet tegen de huidige blootstelling aan chemicaliën kunnen. Zulke kinderen bezitten of ontwikkelen allergieën of overgevoeligheidreacties tegen bepaalde chemicaliën of zelfs tegen sommige natuurlijke componenten van ons voedsel. Over die kinderen gaat dit boek.

Centraal in het boek staan de ziektegeschiedenissen van een aantal kinderen, patiënten van de huisarts Mansfield. Ze lijden aan diverse allergieën of overgevoeligheidsreactie: eczeem, hevige jeuk, loopneus, voorhoofdsholteontsteking, diarree en vooral aan een onrustig gedrag, de zogenaamde hyperactiviteit. Ze vertonen allergische reacties op chemicaliën als formaldehyde en chloor of op bepaalde voedingscomponenten als chocolade, melkprodukten, peulvruchten en tarwe.

Toen de arts er achter was gekomen tegen welke stoffen ze allergisch waren en blootstelling aan die stoffen werd vermeden, verdwenen veelal de symptomen. Meestal was de oorzaak van de kwaal: allergie niet eerder onderkend. Via diëten zo'n voedselallergie opkan men sporen. Naast dit detective wérk maakte Mansfield veel gebruik van onderzoek naar de concentraties van essentiële spoorelementen in haar, de haaranalyse. Jammer genoeg is die vorm van diagnostiek in Nederland door officiële deskundigen taboe verklaard, maar in Engeland en de VS passen vele artsen met succes deze haaranalyse toe. Vaak ontdekt men op die manier bij allergisch reagerende kinderen een tekort aan bepaalde essentiële spoorelementen, bij voorbeeld zink. Die tekorten kunnen dan worden opgeheven.

Vreemde stoffen

In het boek wordt veel aandacht besteed aan de "vreemde" giftige stoffen die in ons voedsel voorkomen: lood in drinkwater, cadmium in rundernieren, PCB's in paling, resten bestrijdingsmiddelen in kruid en groenten. Bij de oorspronkelijke tekst zijn door de vertaler en zijn vader, ir. Mulder, vele verklarende noten toegevoegd die betrekking hebben op de toestand in Nederland. Giftige stoffen die bijzondere aandacht krijgen zijn: nitraat in drinkwater, lood en polycyclische aromatische koolwaterstoffen in stedelijke lucht, "vergif op drift: bestrijdingsmiddelen", smaakstoffen en smaakversterkers in puddingen en tandpasta, alsmede de 31 (!) additieven en hulpstoffen die in Engeland en bij ons aan meel en brood mogen worden toegevoegd.

Grote schoonmaak

Opvallend zijn de alinea's over: Hoe de industrie instant-aardappelpuree bereidt, over 'junkvoedsel' en over eczeem en jeugd. Heel bijzonder is het hoofdstuk over: "De grote schoonmaak", waarin wordt behandeld hoe men de aanwezigheid van giftige stoffen in huis kan vermijden of bestrijden; vooral noodzakelijk als enkele gezinsleden allergisch of overgevoelig blijken te zijn.
Het boek besluit met enkele tabellen. In de eerste tabel kan men opzoeken tot welke plantenfamilie een bepaald levensmiddel behoort. Dit is belangrijk omdat vele allergieën gelden voor alle produkten van zo'n familie, bij voorbeeld alle peulvruchten. Vervolgens enkele tabellen over veel toegepaste chemicaliën, over de additieven in voedsel —als kleurstoffen en sulfiet—; alsmede een uitvoerige bespreking van de wisseldiëten, literatuur over dergelijke onderwerpen, adressen van hulporganisaties en van leveranciers van biologische-dynamisch voedsel.

Er zijn ook kritiekpunten: zo wordt onvoldoende duidelijk uitgelegd wat het verschil is tussen allergieën en overgevoeligheden. De nadruk op wisseldiëten lijkt me onjuist. Bij mensen die allergisch zijn tegen een groot aantal levensmiddelen kan men door middel van wisseldiëten nauwelijks komen tot een echt allergie-vrij dieet.
De beschrijving van de methoden die men in zo'n geval het beste kan toepassen (van de Amerikaanse hoogleraar Rea) ontbreekt. Ook ontbreekt de relatie tussen voedselallergie en migraine.
Toch een uitstekend boek. Geschikt voor ouders en gezinsleden van aan allergieën en overgevoeligheden lijdende kinderen (en oudere personen).
N.a.v. "Chemicaliënkind?'', door P. Mansfield en J. Monro
(bewerkt door P. W. Mulder); Uitg. Hesperia, Rotterdam, 1989,
verkrijgbaar via overmaking van 29,75 gulden
op postrek. 411961 t.n.v. Hesperia Rotterdam.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 september 1989

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 september 1989

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken