Bekijk het origineel

Bekijk het origineel
Nog geen akkoord over Moray-onderzeeboot
Overheid en RDM praten over voorwaarden steun
ROTTERDAM - De onderhandelingen tussen de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) en de ministeries van defensie en economische zaken over de steunverlening aan de RDM voor de ontwikkeling van een nieuw type onderzeeboot (Moray), zijn nog steeds niet definitief afgerond.
Staatssecretaris Van Houwelingen van defensie verwacht niettemin „eerder dan de afronding van de formatie" het parlement over het resulaat van die onderhandelingen te kunnen inlichten.
Gunstige afloop
Van Houwelingen zei dit gisteren desgevraagd bij de ingebruikstelling van een scheepslift bij de RDM. Hij was optimistisch gestemd over een voor de RDM gunstige afloop van die onderhandelingen. Zowel Defensie als Economische Zaken zal aan de RDM voor de ontwikkeling van de Moray geld ter beschikking stellen. De onderhandelingen gaan vooral over de voorwaarden waaronder.
Van Houwelingen wilde over mogelijke geschilpunten in de onderhandelingen noch over de omvang van de steunverlening nadere mededelingen doen. Volgens de RDM-directie gaat het om een bedrag van rond de 40 miljoen gulden, waarvan beide departementen de helft voor hun rekening nemen.
De ontwikkeling van de Moray-onderzeeboot is volgens de RDM-directie „onontbeerlijk" voor de toekomst van de marine-poot van de werf. De RDM kreeg vorig jaar een gevoelige klap te verwerken toen het kabinet besloot twee van de zes door de RDM te bouwen onderzeeboten in de Walrus-klasse voorlopig te schrappen. Volgens de RDM bestaan er voor de Moray goede exportkansen.
Investering
De nieuwe scheepslift, door burgemeester Peper van Rotterdam officieel in gebruik gesteld, maakt het mogelijk alle bouw- en onderhoudswerkzaamheden aan onderzeeboten gelijkvloers en overdekt uit te voeren. /Dat werkt efficiënter dan met de „ouderwetse" dokken en spaart kosten uit.
De lift, die een investering vergde van 20 miljoen gulden, zal voortaan ook worden gebruikt voor de officiële tewaterlating van onderzeeboten. Tewaterlatingen van onderzeeboten vanaf de stapel behoren bij de RDM nu tot het verleden. . V¥'^
Als een van de onverwegingen die hebben geleid tot de bouw van de scheepslift, noemde RDM-directeur ir. W. den Duik het langzamerhand verdwijnen van de kennis van het van stapel lopen van schepen. Dit komt weer doordat er steeds minder schepen worden gebouwd.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 september 1989
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 september 1989
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's