Bekijk het origineel

Jeduthun

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Jeduthun

2 minuten leestijd

In de afgelopen weken liep de eerste cd van het Christelijk Mannenkoor Jeduthun (Amersfoort) van de pers: "Aan d'oevers van zeer stille waat'ren". De mooi gehoesde produktie onderstreept dat Jeduthun in de zeven jaren van zijn bestaan uitgegroeid is tot een mannenkoor van formaat. Het genre waarin deze zangvereniging zich beweegt laat zich het beste vergelijken met dat van bekende mannenkoren te Urk, Rijssen en Kampen. Vergelijking met Urk en Rijssen kan Jeduthun glansrijk aan, meting met het Kamper DEV valt voor Jeduthun niet echt in zijn voordeel uit, maar dat mag, gelet op de jeugdigheid van het Amersfoortse koor, öok niet verwacht worden. Duidelijk is wel dat dirigent Cees het Jonk de mannenkoren van Klaas J. Mulder als zijn voorbeeld ziet. Het sonore, donkerbruine en ook wat wollige van DEV vind je bij Jeduthun als in een synoniem terug, zij het dat DEV verder reikt in sfeer en dynamische uitstraling.


Het Jonk laat op deze cd een puik koor horen dat stevig wordt geschraagd door orgelspel van Arie Kortleven. In alle gelederen laat de dirigent het koor mooi zingen en hij bereikt een breed ademende klank en een aangenaam vertellend klimaat. De tempi zijn bedaard en rustig en het repertoire omvat meest fraaie arrangementen van Kramer, Mulder, Het Jonk, Van Zweden, Rijkse, Pijlman, Bout en Bortnianski.


Arie Kortleven speelt twee orgelsoli: een niet-oorspronkelijke versie van Psalm 68 van Jan Zwart en een sfeervol "Beveel gerust uw wegen" van Feike Asma.


De warmte van Jeduthun en de wijds uitwaaierende klankwerking van de Herv. kerk te Hasselt zijn prachtig gevangen in de microfoons van STH Records te Hoevelaken, die van deze kerk gelukkig niet zo'n galmbak maakt als andere technici wel plegen te doen. Dat deze opname overigens juist hier werd gemaakt, vind ik wat smartelijk. Natuurlijk, akoestisch gezien voor dit genre een ideale locatie maar de ontelbare koren die voor opnames alle massaal en in steeds grotere drommen uitwijken naar Hasselt hadden een andere opnameplaats meer dan gerechtvaardigd.
N.a.v.: "Aan d'oevers van zeer stille waat'ren";
Chr. mannenkoor Jeduthun o.l.v. Cees het Jonk,
Arie Kortleven, orgel; Herv. kerk Hasselt;
STH-CD 8059; verkrijgbaar tel. 03498-2622; ook op me.        J. van t Hul

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 september 1989

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Jeduthun

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 september 1989

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken