Bekijk het origineel

De eerste longtransplantatie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De eerste longtransplantatie

„Ja hoor, die organen kun je zo met je handen beetpakken

3 minuten leestijd

NIEUWEGEIN/BRUSSEL - Bij een veertigjarige vrouw is vorige week maandag een nieuwe long ingeplant. De longtransplantatie, de eerste in Nederland, werd uitgevoerd in het ziekenhuis te Nieuwegein. Volgens de Brusselse chirurge dr. M. Antoine is zo'n operatie „moeilijk".

De vrouw met de nieuwe long maakt het redelijk. Meer mogen de artsen die haar hebben geopereerd, niet zeggen. „Nee, wij geven pas informatie als de vrouw het ziekenhuis wandelend heeft verlaten. Dat is beter voor de familie, die spannende dagen beleeft", zegt de directeur van het ziekenhuis.
Mevrouw M. Antoine kan het goed begrijpen dat de artsen weinig zeggen. Zelf is zij chirurge van het Uerasmus-ziekenhuis 'm Brussel. Ze voert geregeld hartoperaties uit. Daarnaast verricht ze ook operaties waarbij patiënten een nieuw hart en twee nieuwe longen krijgen (hart-longtranspiantaties). Dat heeft ze nu twaalf keer gedaan, samen met 'twee professoren.

Prijskaartje


In Nederland heeft nog nooit een hart-long-transplantatie plaatsgevonden. Wel worden in het Dijkzigt-ziekenhuis in Rotterdam harttransplantaties uitgevoerd. Overigens hangt aan de eerste longtransplantatie in Nederland een prijskaartje van 225.000 gulden. Dat is niet mis; een harttransplantatie kost rond de 140.000 gulden.
Dr. Antoine zegt dat het. overbrengen van een of twee longen erg moeilijk is. „Ik heb vermoeiend?... nog nooit geholpen bij een operatie waarbij de patiënt alleen nieuwe longen kreeg. Wij vinden een hart-longtransplantatie beter dan een longtransplantatie. Dat geneest namelijk gemakkelijker".
Zulke operaties duren volgens de chirurge zo'n zes tot acht uur. „Soms langer, soms korter. Dat verschilt per patiënt. Vermoeiend? Daar let ik nooit op. Het belangrijkste voor ons is dat de operatie voorspoedig verloopt. Vermoeidheid doet tijdens het opereren niet ter zake", aldus dr. Antoine.

Als de borstkas van de patiënt is opengelegd, neemt de chirurg de longen en het hart uit het lichaam. „Daarna halen we de nieuwe longen en het hart uit een vaatje met ijs. Het hart en de longen zijn met een slagader aan elkaar verbonden. Ja hoor, die organen kun je gewoon met je handen beetpakken. Natuurlijk hebben we wel steriele handschoenen aan. Het hart klopt niet meer, vanzelf, en in de longen zit nog een klein beetje lucht. De organen . worden ingezet en vastgenaaid. Vervolgens dienen we ietwat zuurstof en bloed toe. We wachten nog even om te bezien of de apparatuur het nieuwe hart en de nieuwe longen goed bedient. Als dat zo is, zit het grootste werk erop. C'est ça".

Tevreden

Na de transplantatie slaapt de patiënt zo'n twee dagen. „Dat is nodig om het lichaam weer op temperatuur te laten komen. Tijdens de operatie is het lichaam heel koel, zo'n 25 graden. Het hangt helemaal van de patiënt af wanneer we besluiten om de apparatuur los te koppelen van het lichaam. De laatste patiënt, een vrouw van ongeveer veertig jaar, stond na twee dagen al naast haar bed en kon toen ook zelf weer ademen. Dat is erg vlot. Het gebeurt echter ook dat patiënten op de operatietafel overlijden vanwege zwaar bloedverlies. Bij anderen stoten de organen zich een of twee jaar later van het lichaam af'.

„Toch zijn we zeer tevreden met de hart-longtransplantaties die we tot nu toe hebben uitgevoerd. De zware operaties leiden tot goede resultaten.
Drie jaar geleden hebben we bij een jongen van ongeveer vijftien jaar een hart-Iongtransplantatie verricht. Voor de operatie kon hij niets meer. Hij was te kort van adem en moest overal bij geholpen worden. Je zou hem nu eens moeten zien.
Pas heeft hij meegedaan aan een wandelconcours. Zonder problemen legde hij een afstand af van twintig kilometer".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 september 1989

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

De eerste longtransplantatie

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 september 1989

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken