Bekijk het origineel

Hoessein, moderne Nebukadnezar, is uit op harde valuta van toeristen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hoessein, moderne Nebukadnezar, is uit op harde valuta van toeristen

Mesopotamische hoofdstad aan de Eufraat verrijst uit de as

5 minuten leestijd

BABYLON - New Age is onbekend in Irak. Toch verrijst het mysterieuze Babyion uit de as. Waarom is president Saddam Hoessein zo enthousiast om de glorie van de oude Mesopotamische hoofdstad aan de Eufraat te herwinnen? Natuurlijk hoopt hij op de harde valuta die toeristen meebrengen. Maar Saddam Hoessein waant zich ook de moderne Nebukadnezar. 6000 jaar oude liederen echoden tijdens het Babyion Festival van de afgelopen weken in de gerestaureerde paleizen en tempels van Babyion. Door de oeroude muziek, zang en dans heeft Irak de vergane heerlijkheid van BabyIon weer opgepoetst.

Munir Bashir, de directeur van het Festival, heeft maandenlang gestudeerd op kleitabletten met muzikale notities. Daardoor kan de primitieve religieuze muziek zo nauwkeurig mogelijk worden nagebootst. Dat betekent onder meer dat alleen van harpen gebruik wordt gemaakt in de begeleiding van de zang.

Wereldbeschaving 

De heidense babylonische muziek, die in duizenden jaren niet meer ten gehore is gebracht, weerklonk in het amfitheater dat Alexander de Grote in de 4e eeuw voor Christus heeft gebouwd. Dit theater heeft 2500 zitplaatsen. Ook in de Ninmakhtempel en de Troonzaal van Nebukadnezar waande men zich weer in een wereld die werd gekenmerkt door mythe en afgoderij.
„Babyion was ooit het centrum van de wereldbeschaving, en het moet die faam opnieuw krijgen", zegt Munir Bashir. Deze zomer voltooide een legertje van Iraakse, Egyptische, Soedanese, Zuid-Koreaanse en Chinese arbeiders onder een hete zon het paleis van Nebukadnezar, de tempels van Nabashkari en Ninmakh, de hoofdstraat van Babyion en de Ishtarpoort, die naar de belangrijkste godin van Babylon is genoemd. Een 90 meter hoge Ziggurat, gewijd aan de voornaamste Babylonische god Marduk, is vanaf grote afstand zichtbaar. Vijftien miljoen stenen zijn gebakken volgens de methode van millennia geleden. De restauratie van de stad geschiedt op basis van plannen die zijn gemaakt aan de hand van archeologische vondsten, teksten in spijkerschrift en de beschrijvingen van historici uit vroeger tijden.

Oorlogsschade

Saddam Hoessein heeft nog veel meer restauratiewerk in gedachten. De herbouw van de hangende tuinen van Babyion staat boven aan zijn verlanglijst. Die hangende tuinen werden ooit tot de zeven wereldwonderen gerekend. De Iraakse President heeft 1,5 miljoen dollar beloofd aan de architekt die ontdekt hoe deze terrasvormige tuinen in het verleden van water werden voorzien. Nebukadnezar (605-562 v.Chr.) liet deze tuinen aanleggen, naar verluidt voor zijn vrouw Amytis, omdat zij het groene gebergte van haar geboortestreek miste. Waarom heeft de Iraakse president al meer dan 100 miljoen dollar besteed aan het herstel van Babyion?
Met een formidabele oorlogsschade en een staatsschuld van naar schatting 80 miljard dollar ligt het meer voor de hand flatgebouwen in Basra op te trekken.
Saddam Hoessein denkt dat de investeringen in de herbouw van het grote Babyion hem broodnodige harde valuta gaan opleveren. Hotels, restaurants, theaters, bioscopen zullen gaan verrijzen in de oude babylonische stijl. Volgens ambtenaren gaat Babyion „het grootste toeristische centrum in het Midden-Oosten" worden.
Wie door de Ishtarpoort de stad binnenloopt, ziet op de binnenplaats een winkel waar de nodige toeristische snuisterijen, ansichtkaarten en boeken over Babyion verkocht worden. In het museum aan hetzelfde plein zijn brochures te krijgen over Nebukadnezar. Wie zo'n boekje inkijkt, beseft meteen dat Babyion niet enkel wordt herbouwd om toeristen te trekken.

Flatterende foto

Voor in de brochure over Nebukadnezar prijkt een flatterende foto van de huidige leider van het land tussen de Eufraat en de Tigris. Kleurrijk wordt beschreven hoe Nebukadnezar oorlog voerde tegen Syrië en hoe hij zelfs Jeruzalem veroverde. Maar het liep ten slotte slecht af met het machtige Babyion. De joden die als krijgsgevangenen naar Babyion waren gebracht, hadden zo'n hekel aan Nebukadnezar, dat ze de Perzen hielpen om Babyion te veroveren. dam Hoessein in Syrië een vijand van gewicht; beide landen wensen de eerste viool te spelen in het MiddenOosten. Bovendien heeft Syrië steun verleend aan Iran in de oorlog.
En de Joden zijn nog immer een gevaarlijke vijand. Niet lang geleden heeft Israël een kerncentrale in Irak gebombardeerd. Saddam Hoessein is bovendien een belangrijke bondgenoot van Jasser Arafat om Jeruzalem voor de Palestijnen terug te winnen.

Niet geleerd

Babyion werd in 538 voor Christus door de Perzen veroverd. Maar „Babyion zal niet voor een tweede keer branden", meent Saddam Hoessein. Eén verovering door Perzië is hem genoeg. Elke Iraakse scholier die is volgepompt met de Iraakse Baathideologie begrijpt de belangrijke lessen uit het spijkerschrift op de herbouwde muren van Babylon. Saddam Hoessein is een weer levend geworden Nebukadnezar. Het Babyion Festival hamerde die boodschap in de 100.000 bezoekers. "Van Nebukadnezar tot Saddam", stond op banieren te lezen.

De folder in het museum in BabyIon laat niet na erop te wijzen dat de oude joodse historici de gechiedenis hebben vervalst met hun negatieve verhalen over Nebukadnezar. Inderdaad wordt de oude Babylonische vorst in de Bijbel niet als voorbeeld van gelovigheid geciteerd. Omdat hij zich verheft over het machtige BabyIon dat hij heeft gebouwd, moet hij gras eten als een koe. Zijn moderne opvolger schijnt er niet van te hebben geleerd...

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 oktober 1989

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Hoessein, moderne Nebukadnezar, is uit op harde valuta van toeristen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 oktober 1989

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken