Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Wortelen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Wortelen

3 minuten leestijd

Als de storm om het huis jaagt en de regen op het dak klettert, dan begin ik weer aan echte hutspot te denken. En echte hutspot dat is voor mij: zoals m'n moeder ze maakt. Stamppot van wortels en aardappels. Met spek en worst voor de pittige rooksmaak, met ui en witte bonen en met een flinke goudreinette voor de frisheid. Wortels hebben trouwens maar een klein plaatsje toegemeten gekregen in de keuken. Ten onrechte. Kijkt u maar.

In vroeger eeuwen waren wortelen een echt volksvoedsel. Ze werden veel gegeten, al vond men deze groente niet bepaald de smakelijkste. Daar stond tegenover dat wortels gezond waren. Zoveel wist men al wel. En inderdaad, wortels bevatten veel vitamine A en caroteen - een stof die door het lichaam in vitamine A wordt omgezet. Wie te weinig vitamine A binnenkrijgt krygt last van "nachtblindheid" En wie een overmaat aan worteltjes eet, krijgt een oranje velletje... 

Worteltaartjes
Voor het deeg: 250 g bloem; 2 theel. bakpoeder; 125 g boter; 60 g kwark; 1 theel. citroensap; koud water voor het aanmaken. Voor de vulling: 700 g in plakken gesneden wortels; 3 dl groentebouillon; 125 g kwark; peper en zout naar smaak; 60 g taugé; gehakte bieslook; 1 groot, losgeklopt ei; 30 gvolkorenpaneermeel (naar keuze); bieslook voor de garnering. Zeef de bloem met het bakpoeder en werk met de vingertoppen de boter erdoor tot een kruimelige substantie ontstaat. Roer de kwark erdoor. Vermeng het citroensap met een paar eetlojels koud water en roer het door de bloem met de kaas en kneed het geheel tot een soepel deeg. Giet er eventueel nog wat water bii. Verpak het in plastic folie en leg het minstens een halfuur in de koelkast.

Kook de wortels in de bouillon tot ze zacht zijn. Laat ze goed uitlekken en pureer ze in de mixer of wrijf ze door een zeef. Vermeng de wortelpuree met de kwark, peper en zout, taugé, gehakte bieslook en het ei. Roer wat paneermeel erdoor als het mengsel erg vochtig is.

Rol het deeg uit en bekleed er 8 kleine bakvormpjes mee. Verdeel het wortelmengsel over de vormpjes en bak ze 20-30 minuten in een voorverwarmde oven (190° C, gasovenstand 5) tot het deeg gaar is. Garneer met gehakte bieslook. Serveer met een frisse salade.

Wortelsinaasappelsoep
350 g wortelen, geschild en m plakjes gesneden; 1 middelgrote ui, in dunne ringen; 1 groente/2 dl ongezoet sibouillonblokje; naasappelsap; 50 g champignons, in plakjes gesneden; zout en peper naar smaak; volkorencroütons; 25 g geroosterde, fijngehakte amandelen.

Doe de wortelen en de ui in een pan met 6 dl water en het bouillonblokje en kook ze ongeveer 15 minuten in de afgedekte pan tot ze zacht zijn. Pureer de soep in een elektrische bekermixer en doe haar terug in de pan. Voeg het sinaasappelsap en de champignons aan de soep toe, warm deze weer goed door en garneer elke portie met volkorencroütons en gehakte amandelen Volkorencroütons zijn te maken door 4 sneetjes vdkoren brood in dobbelsteentjes te snijden en ze in enkele eetlepels plantaardige olie rondom goudbruin te bakken.

(Bron: "365+1 Vegetarische maaltijden; "Vegetarisch koken met de wadjang/wok")

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 november 1989

Reformatorisch Dagblad | 29 Pagina's

Wortelen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 november 1989

Reformatorisch Dagblad | 29 Pagina's

PDF Bekijken