Bekijk het origineel

Rotterdam krijgt toch woonlastenfonds

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rotterdam krijgt toch woonlastenfonds

Verwijt lokale inkomenspolitiek opgelost

3 minuten leestijd

ROTTERDAM - De gemeenteraad van Rotterdam stemde gisteren opnieuw in met de oprichting van een woonlastenfonds. Dat ffi april dit jaar, deed zij eerder maar de Kroon schorste dit besluit op voorstel van staatssecretaris Heerma (Volkshuisvesting). Na bestuurlijk overleg is het Rotterdamse voorstel nu aangepast. Het oude werd ingetrokken, terwijl in het nieuwe voorstel geen sprake meer is van "lokale inkomenspolitiek".


Wethouder ir. P. O. Vermeulen schetste de precieze criteria als volgt: „De aanvrager moet in een op hoog niveau gerenoveerde woning in een stadsvernieuwingsgebied wonen of de aanvrager moet bereid zijn om naar een dergelijke woning te verhuizen. In beide gevallen moet er noodzaak zijn om goedkoper te gaan wonen, in welk geval na verhuizing toekenning vanuit het woonlastenfonds kan plaatsvinden".Via het woonlastenfonds kunnen de minst draagkrachtigen een uitkering krijgen, zodat hun woonlasten —óók in een gerenoveerde woningdraaglijk blijven. Zo kan een in een nieuwbouwwijk wonend gezin dat in betalingsproblemen is geraakt in overleg met de woningbouwcorporatie besluiten om naar een gerenoveerde woning in een stadsvernieuwingsgebied te verhuizen. In dat geval kan een beroep worden gedaan op het fonds. 
Staatssecretaris Heerma verweet de gemeente Rotterdam een vorm van categorale inkomenspolitiek toe te passen. Bepaalde categorieën mensen mochten volgens hem niet uitgesloten of bevoordeeld worden.Ook diende bij de individuele toetsing van de aanvragen niet alleen op de draagkracht, maar ook op de betalingscapaciteit van de aanvrager gelet te worden, en eerst moest het traject van de bestaande wetten (Individuele Huursubsidie en Algemene Bijstandswet) zijn afgelegd. 
Laatstgenoemde voorzieningen bevatten volgens de staatssecretaris voldoende normen voor huur en draagkracht, die in normale omstandigheden voldoende geacht mochten worden.Toetsing
De tabellen aan de hand waarvan minima een bijdrage uit het woonlastenfonds zouden kunnen vaststellen, worden echter niet openbaar. Wel moeten belanghebbenden hun aanvraag indienen bij de woningbouwcorporaties. Het CDA, bij monde van mr. E. A. M. de Bok-van der Borg, was van mening dat aanvraag en toetsing bij de sociale dienst thuishoorden. 
Wethouder Vermeulen bleef echter bij zijn standpunt dat de aangebrachte normatieve methode voldoende garantie bood de behandeling van de aanvraag tot een uitkering uit het woonlastenfonds aan de woningbouwcorporaties te laten.De investering die de gemeente al in april heeft gedaan in het woonlastenfonds blijft ongewijzigd: 14,3 miljoen gulden voor de duur van vijf jaar.Bewonersorganisaties hebben geweigerd in het toekomstig bestuur van de Stichting Woonlastenfonds plaats te nemen. Zij vinden dat het fonds ook minima in nieuwbouwwoningen moet helpen. Wethouder Vermeulen houdt de zetels gereserveerd totdat de bewonersorganisaties van mening veranderen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 november 1989

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Rotterdam krijgt toch woonlastenfonds

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 november 1989

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken