Bekijk het origineel

Vitaliteit van Nederlandse bossen niet verslechterd!

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vitaliteit van Nederlandse bossen niet verslechterd!

Droge zomer speelde veel bomen parten

4 minuten leestijd

RHENEN - De vitaliteit van het Nederlandse bos is ten opzichte van vorig jaar niet verslechterd. Van het totale bosoppervlak in ons land is de helft gezond te noemen. De andere helft is voor het grootste gedeelte minder vitaal, terwijl het met 20 procent van de bomen echt slecht gaat.

Deze gegevens werden gisteren door ir. W. F. S. Duffhues, directeur Bos en Landschapsbouw van het ministerie van landbouw, natuurbeheer en visserij, bekendgemaakt tijdens de presentatie van de gezondheidstoestand van het Nederlandse bos voor dit jaar. 
Hij was redelijk optimistisch en weersprak de stelling als zou in het jaar 2000 nog maar een vijfde deel van het Nederlandse bos zijn overgebleven en. de rest .door verzuring zijn doodgegaan. „De gegevens uit het Milieubeleidsplan worden verkeerd gebruikt. Hier staat in dat in 2000 20 procent van het bos in ons land is veiliggesteld, omdat het op de niet voor verzuring gevoelige gronden staat. Maar dat betekent niet dat de rest is afgeschreven".

Duffhues ging ervan uit dat het grootste deel van het Nederlandse bos er in 2000 nog staat. In de laatste vier jaar blijft het aantal weinig tot niet-vitaal bos op 20 procent steken. Dit is het bos waar de beheerder zich direct zorgen om maakt en waarvoor maatregelen dringend noodzakelijk zijn. Hij waarschuwde ervoor de gezondheid van de bomen in ieder geval niet verder te laten verslechteren. „We kunnen pas tevreden zijn als 99 procent van het bos weer vitaal is".

Na een onderzoek van vijf jaar blijkt dat de luchtverontreiniging invloed heeft op de vitaliteit van de bossen. Dit is een sluipend proces, waarbij verzuring en gebrek aan voedingsstoffen de weerstand van de bomen verminderen. Hierdoor hebben droge zomers, strenge winters, insektenvraat en schimmels steeds grotere negatieve effecten. Duffhues tekende hierbij aan dat er verschillende bosbouwkundige maatregelen zijn, zoals bemesting en bekalking, om de vitaliteit op een hoger peil te brengen. 
Er moet volgens hem echter eerst nog onderzoek plaatsvinden naar de effecten van deze maatregelen Voordat ze op grote schaal worden toegepast. „Bosbouwkundige maatregelen bieden echter maar een tijdelijke oplossing. Bestrijding van de luchtverontreiniging aan de,bron is.en blijft de énige oplossing". Het dichtbevolkte Nederland heeft een van de hoogste concentraties luchtvervuiling in Europa.
Daarbij komt dat ons land bijna altijd vuile lucht krijgt aangevoerd van omringende industrielanden.

Niet afgeschreven

Een lichtpuntje is, dat dit jaar bij onderzoek is gebleken dat de minst vitale bossen niet helemaal afgeschreven hoeven te worden. Alleen als de omstandigheden gunstiger worden en de boom niet al te zeer is verzwakt, kan deze zich herstellen. Dit blijkt ook uit proeven in Duitsland. 
De gezondheidssituatie van het bos verschilt per provincie. Volgens Duffhues moet hieraan geen bijzondere waarde worden toegekend, omdat dit per jaar verschilt. 
Van de bosrijke provincies is Overijssel er dit jaar het slechtst aan toe. 
Pas als in volgende jaren blijkt dat dit zo blijft, moet onderzocht worden wat de oorzaak is en hoe het kan worden aangepakt, aldus de directeur van Bos en Landschapsbouw. In twee provincies ging het bos er aanmerkelijk op vooruit. Limburg en Noord-Brabant zagen de vitaliteit van de verschillende boomsoorten toenemen, zo blijkt uit de cijfers. In de bosarme provincies Groningen, Noord- en Zuid-Holland en Zeeland is de situatie min of meer gelijk gebleven met vorig jaar.

Bij de verschillende boomsoorten is te zien dat de inlandse eik herstelt van een jarenlange verslechtering. De zware insektenvraat waar deze boomsoort lange tijd meé te kampen had, is nu voor het eerst afgenomen. Ook de vitaliteit van de beuk' is verbeterd. De grove den had het dit jaar duidelijk slechter te verduren. 
Aangezien het vorig jaar nog veel beter met deze boom ging, mag worden aangenomen dat dé droge zomer debet is geweest aan de negatieve ontwikkeling. Met name de droogteperiodes tijdens het groeiseizoen zorgden ervoor dat de vitaliteit van veel bomen, onder andere ook de populier en de berk, achteruitging. 
Bij de overige boomsoorten traden geen grootscheepse veranderingen op. 
Het onderzoek, dat dit jaar voor een de zevende achtereenvolgende keer werd gehouden, geeft alleen de situatie van het bos weer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 november 1989

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Vitaliteit van Nederlandse bossen niet verslechterd!

Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 november 1989

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken