Bekijk het origineel

Noriega meldde zich bij ambassade Vaticaan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Noriega meldde zich bij ambassade Vaticaan

Verzoek om politiek asiel in Spanje afgewezen

3 minuten leestijd

PANAMA-STAD - De verdreven en voortvluchtige Panamese dictator Manuel Antonio Noriega heeft zich zondag gemeld bij de pauselijke nuntiatuur in Panama-stad. Hij heeft daar om politiek asiel gevraagd. Functionarissen van het Vaticaan hebben laten weten dat zij Noriega niet zouden uitleveren aan Panama of de Verenigde Staten, waar hij gezocht wordt wegens handel in verdovende middelen.


De pauselijke nuntiatuur is de versgenwoordiging van het Vaticaan in en land waar het diplomatieke betrekkingen mee onderhoudt.Personenauto

Naar verluidt zou Noriega zelf in een personenauto naar de Vaticaanse ambassade zijn gereden en zich daar alleen hebben gemeld. Amerikaanse troepen sloten daarna het gebied rond de Vaticaanse ambassade in Panama-Stad hermetisch af.De Spaanse minister van buitenlandse zaken, Francisco Fernandez Ordonez, zéi maandag dat de vroegere Panamese sterke man in een aantal landen politiek asiel heeft aangevraagd, waaronder Spanje en Cuba.
Het is echter de pauselijk nuntiatuur in Panama die over het lot van Noriega moet beslissen, aldus de bewindsman, die eraan herinnerde dat er een uitleveringsverdrag bestaat tussen Spanje en de VS.Enkele maanden geleden verklaarde Madrid zich bereid Noriega te ontvangen als hiermee een bijdrage kan worden geleverd aan de oplossing van het conflict in Panama. Spaanse kranten lieten gisteren echter weten dat de asielaanvraag officieel is afgewezen.Onderbroken
President George Bush onderbrak zijn Kerstfeest in Camp David voor overleg met zijn nationale veiligheidsadviseur Brent Scowcroft over de nieuwe situatie in Panama en de belemmeringen om Noriega naar de VS te krijgen.
De gevangenneming van Noriega was het hoofddoel van de grootscheepse Amerikaanse invasie zes dagen geleden. De Amerikanen hebben vijf dagen lang met 26.000 militairen naar de voortvluchtige Noriega gezocht. Een Amerikaanse functionaris merkte dan ook op: „Wij hebben voor een zware bewaking gezorgd, wij willen koste was kost voorkomen dat hij er weer op een of andere slinkse manier tussenuit knijpt". Zolang Noriega in de diplomatieke missie verblijft kan hij volgens het internationaal recht niet gearresteerd worden.Verstomd
Woordvoerder Joaquin NavarroValls van het Vaticaan in Rome zei dat het Vaticaan met alle betrokken partijen contact zou opnemen, waaronder de VS. Uitlevering aan de VS achtte hij echter onwaarschijnlijk. „De belangrijkste partij is nu de democratisch gekozen regering (van Endara, red.). „Dat is de regering waar we nu overleg mee kunnen voeren".Het nieuws over Noriega's verblijf in de nuntiatuur, waar hij volgens Navarro-Valls werd toegelaten omdat hij zei een eind te willen maken aan het Panamese conflict, heeft er toe geleid dat de gevechten in Panama vrijwel overal zijn verstomd, aldus woordvoerders van het Pentagon. Bij de gevechten zijn tot nu toe 23 Amerikaanse soldaten omgekomen en 303 gewondgeraakt. Aan Panamese kant zijn 290 soldaten gedood en 121 gewond. Het aantal burgerslachtoffers wordt door artsen in Panama geschat tussen de 1500 en meer dan 10.000.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 december 1989

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Noriega meldde zich bij ambassade Vaticaan

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 december 1989

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken