Bekijk het origineel

„Groen licht voor arrestatie Noriega

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Groen licht voor arrestatie Noriega"

Nuntius zou impliciet hebben toegestemd

3 minuten leestijd

WASHINGTON - Volgens de Amerikaanse krant "Los Angeles Times" heeft de nuntius in Panama, aartsbisschop José Sebastian Laboa, al op Tweede Kerstdag, twee dagen nadat de verdreven machthebber van Panama, generaal Manuel Antonio Noriega, zich bij de ambassade meldde, onder Amerikaanse druk een memorandum ondertekend waarin hij de Amerikaanse soldaten toestemming geeft het ambassadepersoneel te bevrijden als dat door Noriega gegijzeld mocht worden. Het bestaan van het memorandum werd gisteren ook gemeld door de aartsbisschop van Panama, Marcos McGrath, in een interview met het Amerikaanse tv-network ABC.

Papieren niet in orde
De VS hebben de Cubaanse ambassadeur in Panama niet gearresteerd, zo is gisteravond vernomen in kringen van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken in Washington. Volgens deze Amerikaanse bronnen was er een probleem rond de identiteit van een passagier die zich bij ambassadeur Mora in de auto bevond. De Amerikaanen hielden de auto aan bij aankomst bij de ambassade. De passagier kon niet aantonen dat hij een Cubaanse diplomaat was. Nadat de papieren van de passagier waaruit zijn identiteit bleek, waren opgehaald, kon het tweetal de ambassade binnengaan, zo werd gezegd.Na de invasie van de VS in Panama hebben Amerikaanse militairen de ambassades van Cuba, Libië en Nicaragua omsingeld. Ook hebben de Amerikanen posities ingenomen rond de pauselijke nuntiatuur in de hoofdstad.
De Amerikaanse krant "Washington Post" heeft gisteren de tekst gepubliceerd van een brief van de nieuwe Panamese president Endara waarin hij de paus vraagt Noriega aan de Amerikaanse autoriteiten over te dragen om verder bloedvergieten te voorkomen.
De Britse regering heeft Washington hulp beloofd bij het opsporen van Noriega's banktegoeden in Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland en om dat geld te blokkeren. Soortgelijke geluiden waren gisteren te horen in het Franse ministerie van justitie. Onderzoeksrechter Patrick Fievet zou woensdag al toestemming hebben gegeven voor een onderzoek naar Noriega's geld.Kanaal weer open
Het Panamakanaal ging gisteren weer geheel open. Aan het begin van de militaire interventie word het kanaal voor het eerst in de geschiedenis gesloten. Daarna werd het weer gedeeltelijk opengesteld. Er lagen al 145 schepen te wachten en gisteren verwachtte men er nog eens 35, aldus de secretaris van de Panamakanaal Commissie, Michael Rhode.
Bolivia heeft gisteren geweigerd het nieuwe Panamese bewind onder leiding van president Guillermo Endara te erkennen. Dit blijkt uit een verklaring van de Boliviaanse minister van buitenlandse zaken, Carlos Iturralde.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 december 1989

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

„Groen licht voor arrestatie Noriega

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 december 1989

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken