Bekijk het origineel

Vaticaan: VS vormen een bezettingsmacht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vaticaan: VS vormen een bezettingsmacht

„Uitlevering Noriega kan niet worden geëist"

2 minuten leestijd

VATICAANSTAD - De Amerikaanse troepen in Panama vormen „een bezetingsmacht" in dat Middenanerikaanse land. Dat staat in een verklaring die gisteren door het Vaticaan in Rome is uitgegeven.


De woordvoerder van het Vaticaan, Joaquin Navarro Valls, zei dat de omsingeling van de ambassade door VS-troepen en het draaien van keiharde muziek „bijzonder hoog" door het Vaticaan wordt opgenomen.Levens gered

Kort daarop zei Navarro dat nuntius Jose Sebastian Laboa probeert Noriega ervan te overtuigen de ambassade uit vrije wil te verlaten. „Maar hij kan Noriega niet dwingen weg te gaan". „Ook kunnen wij hem niet rechtstreeks overhandigen aan de Amerikaanse autoriteiten om redenen van humanitaire, diplomatieke en ethische aard". „Het zou een besluit zijn dat tegen de beginselen van internationaal recht zou zijn", aldus Navaro.
Hij zei dat de nuntius met zijn besluit Noriega in de ambassade toe te laten „levens heeft gered, waaronder ook die van Amerikaanse burgers". Noriega mocht alleen blijven op „de expliciete voorwaarde dat de gewapende strijd zou eindigen".Alleen aan regering
Navarro onderstreepte dat Noriega alleen kan worden overgedragen aan de nieuwe Panamese regering van Guillermo Endara Noriega. Maar noch het Vaticaan, noch de nuntiatuur in Panama-Stad heeft daartoe een verzoek ontvangen, -voegde hij eraan toe.Volgens de krant Washington Times zou Noriega twee dagen vóór de Amerikaanse inval op de hoogte zijn gesteld van het plan, waarschijnlijk via een telefoontje uit het ministerie van buitenlandse zaken. 
De krant beroept zich hierbij op regeringsbronnen.Afluisterpost
Het'gesprek werd opgevangen door een afluisterpost van het Bureau voor Nationale Veiligheid (National Security Agency), vlak bij Panama, aldus de krant.
Volgens een anonieme regeringsfunctionaris zijn er „sterke bewijzen" dat Noriega op de hoogte werd gesteld van het invasieplan. „Wij weten niet wie verantwoordelijk is voor het lek, maar wij denken dat het komt van het ministerie van buitenlandse zaken", zei hij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 december 1989

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Vaticaan: VS vormen een bezettingsmacht

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 december 1989

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken