Bekijk het origineel

Patstelling rond Noriega duurt voort

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Patstelling rond Noriega duurt voort

Vaticaan stuurt afgezant naar Panama

2 minuten leestijd

PANAMA-STAD - Het Vaticaan heeft gisteren bevestigd dat een speciale afgezant naar Panama-Stad is gestuurd om de patstelling te doorbreken rond de Panamese generaal Noriega, die zich nog steeds ophoudt in de nuntiatuur in Panama-Stad. De gezant is de Italiaan Glacinto Berloco, een diplomatiek adviseur voor het secretariaat voor buitenlandse zaken van het Vaticaan.

De Panamese president, Guillermo Endara, heeft verklaard dat de impasse kan worden doorbroken als het Vaticaan en de nuntius in Panama openlijk verklaren dat Noriega „een gewone misdadiger van het ergste soort" is, en dat hij het niet verdient in de nuntiatuur onderdak te krijgen. De hoofdofficier van Justitie van de Panamese regering heeft zondag bekendgemaakt dat een aanklacht wegens moord tegen Noriega wordt voorbereid. Hiermee wil men kennelijk voor het Vaticaan de weg banen om Noriega aan de Panamese regering uit te leveren.

VS-delegatie

Gisteren heeft Endara overigens toegegeven dat zijn land niet over een gevangenis beschikt die veilig genoeg is Noriega vast te houden, en dat de generaal door de Amerikanen zou worden ingerekend zodra hij een voet buiten de nuntiatuur zet.

De Verenigde Staten hebben een delegatie naar Panama gestuurd om samen met de Panamese regering een inventarisatie te maken van de economische problemen van het land.

Een van de leden van de delegatie is de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken, Lawrence Eagleburger. Naar verwachting zal hij de gelegenheid aangrijpen om met vertegenwoordigers van het Vaticaan te spreken over het lot van Noriega.

Diplomaten van het Vaticaan hebben intussen een onbekende man overgedragen aan Amerikaanse militairen. Volgens aanwezige fotografen en verslaggevers ging het niet om Noriega.

De man werd naar een Amerikaanse helikopter gebracht, die vervolgens opsteeg. Een rooms-katholieke geestelijke in de nuntiatuur, Javier Villanueva, zei telefonisch niet te weten wie was overgedragen. „Ik kan u verzekeren dal geen van de' groten is vertrokken", aldus Villanueva.

Aangenomen wordt dat behalve de afgezette dictator nog zeventien andere personen in de nuntiatuur hun toevlucht hebben gezocht. Onder hen bevinden zich luitenant-kolonel Nivaldo Madrinan, het hoofd van Noriega's geheime politie, en kapitein Elezier Gay tan, het hoofd van Noriega's lijfwacht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 januari 1990

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Patstelling rond Noriega duurt voort

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 januari 1990

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken