Bekijk het origineel

Noriega levert zich uit aan autoriteiten VS

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Noriega levert zich uit aan autoriteiten VS

Afgezette dictator naar Florida overgebracht

3 minuten leestijd

PANAMA-STAD — De afgezette dictator van Panama, Manuel Noriega, heeft zich gisteravond overgegeven, tien dagen nadat hij zijn toevlucht zocht in de pauselijke nuntiatuur. Noriega werd vandaag naar Florida in de Verenigde Staten gevlogen, waar hij zal worden berecht op beschuldiging van drugssmokkel.

De Amerikaanse president, George Bush, verklaarde gisteren dat Noriega een eerlijk proces zal krijgen. Hij complimenteerde de Amerikaanse troepen. De arrestatie van de 51jarige Noriega was een van de hoofddoelstellingen van de invasie in Panama, die 20 december begon.

Het is onduidelijk wat Noriega heeft bewogen zich over te geven. Gisteren nog hielden de Verenigde Staten de mogelijkheid open dat de afgezette 'sterke man' naar een derde land kon vertrekken. Zowel de nuntius als het Amerikaanse leger benadrukte dat Noriega zijn toevluchtsoord vrijwillig verliet. Mogelijk vreesde Noriega voor zijn leven als hij langer in de nuntiatuur zou blijven.

Noriega verkeerde volgens Amerikaanse legerleiders in goede gezondheid. Daarmee lijkt het onwaarschijnlijk dat hij zich overgaf vanwege afkick-verschijnselen. Eerder meldden de Amerikanen dat Noriega waarschijnlijk aan cocaïne is verslaafd.

Duizenden Panamezen demonstreerden gisteren voor de pauselijke ambassade voor uitlevering van Noriega. De nuntius, José Sebastian Loboa, zei steeds dat een onvrijwillige uitlevering onmogelijk was. De kerkelijke autoriteiten hebben Noriega wel onder druk gezet de ambassade vrijwillig te verlaten. Het bestaan van een akkoord tussen Washington en het Vaticaan is door beide zijden ontkend.

Opgelucht

De nieuwe Panamese president, Guillermo Endara, reageerde opgelucht op de arrestatie van Noriega. „Het monster verlaat het vaderland", aldus Endara, die zowel Bush als de pauselijke nuntius bedankte. Vicepresident Guillermo Ford zei dat Noriega na berechting in de Verenigde Staten zich ook in Panama zal moeten verantwoorden voor onder meer „moord, marteling en verdwijningen". „De bewijzen zullen de wereld schokken", zei Ford, „het zijn dingen die de mensen zich niet kunnen voorstellen. In mijn ogen was Noriega absoluut gek".

Met de aanhouding van Noriega worden de 22 maanden durende pogingen van de VS om de van drugshandel beschuldigde generaal voor de Amerikaanse rechter te brengen, met succes bekroond. Na het bekend raken van Noriega's overgave ontstond er een feestelijke stemming in Panama-Stad. Mensen gingen zwaaiend en juichend de straat op, terwijl automobilisten toeterend door de straten reden.

President Bush kondigde het nieuws in een rechtstreekse televisietoespraak aan. „De aanhouding van Noriega zal voor iedereen een duidelijk teken zijn dat het de Verenigde Staten ernst is om drugshandelaren aan te pakken en hen niet te laten ontkomen aan een justitieel onderzoek", zo zei hij.

Indien het op grond van de beschuldigingen tot een veroordeling komt, hangt Noriega een gevangenisstraf van 145 jaar boven'het hoofd. Noriega werd bij zijn aankomst op de luchtmachtbasis Homestaed in Florida opgewacht door ongeveer 100 Panamezen, onder wie de weduwe van Moises Giroldi, die in oktober vorig jaar een mislukte poging tot een staatsgreep tegen Noriega deed en werd geëxecuteerd. De Panamezen trommelden op meegebrachte pannen en riepen "Weg met Noriega". Een handjevol Cubanen in het gezelschap bij de poort van de basis droeg borden met: "Vandaag Noriega, morgen Castro".

Naar verwachting zal Noriega zo spoedig mogelijk worden aangeklaagd door een federale rechter. De aanklacht bestaat uit zeven punten, die geen van alle tot de doodstraf kunnen leiden. Het is nog niet duidelijk waar Noriega gevangen zal worden gehouden.

Na de invasie van de Amerikaanse troepen slaagde Noriega er vijf dagen in 'onvindbaar' te blijven, waarmee hij de Amerikanen in verlegenheid bracht. Zijn vlucht naar de ambassade van het Vaticaan in Panama-Stad leidde tot een diplomatieke touwtrekkerij tussen enerzijds de Verenigde Staten en anderzijds het Vaticaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 januari 1990

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Noriega levert zich uit aan autoriteiten VS

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 januari 1990

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken