Bekijk het origineel

Ambassade Peru in Panama omsingeld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ambassade Peru in Panama omsingeld

Amerikanen op zoek naar medewerkers Noriega

3 minuten leestijd

PANAMA-STAD — Amerikaanse troepen hebben vandaag de ambassade van Peru in Panama-Stad omsingeld, omdat enkele vroegere medewerkers van generaal Noriega daar hun toevlucht gezocht zouden hebben. Een groepje van ongeveer dertig soldaten zou volgens de buren van de Peruaanse ambassadeur, Mario Castro, in pantserwagens zijn gearriveerd en prikkeldraadversperringen hebben neergezet. Tien soldaten zouden nu de wacht houden bij de ambassade.

De Panamese minister van buitenlandse zaken, Julio Linares, zei dat de regering van Peru hem niets officieels over de aanwezigheid van Noriega's medewerkers had meegedeeld. Onder de vluchtelingen in de ambassade zou zich ook luitenant-kolonel Luis Antonio Cordova bevinden. Hij wordt ervan beschuldigd betrokken te zijn geweest bij de moord in 1985 op een tegenstander van Noriega, Hugo Spadafora.

De Organisatie van Amerikaanse Staten sprak gisteren in een resolutie haar bezorgdheid uit over het feit dat Amerikaanse troepen eind december de woning van de Nicaraguaanse ambassadeur in Panama-Stad binnendrongen. Nicaragua had om een duidelijke veroordeling van deze schending van het internationale recht gevraagd. In plaats van een veroordeling sprak de OAS haar diepe bezorgdheid uit over de schending van de diploiiatieke onschendbaarheid van de ambassadeur.

Vluchtelingen

De Ameritaanse ambassadeur in Panama zei dat de woning van de Nicaraguaanse ambassadeur niet voorkwam op de officiële lijst van diplomatieke residenties in Panama-Stad. Canada, dat pas lid is geworden van de OAS, sloot zich aan bij de negentien Zuidamerikaanse landen die de resolutie steunden. Zeven landen, waaronder de VS, onthielden zich van stemming.

Al eerder omsingelden de Amerikaanse invasietroepen de Libische en Cubaanse ambassade en het huis van de Cubaanse ambassadeur. De echtgenote van generaal Noriega zou zich met haar drie dochters in het huis van de Cubaanse ambassadeur bevinden, aldus de Panamese minister van buitenlandse zaken, Julio Linares, die zei zich te baseren op Cubaanse diplomatieke bronnen. De minister heeft aan de ambassades van Equador, Mexico, Libië, Nicaragua, Peru en Cuba gevraagd te melden of zij binnen hun muren Panamese vluchtelingen hebben.

De nieuwe directeur van het Pana mese bureau voor immigratie, José Chen Barria, verklaarde gisteren dat meer dan 65.000 immigranten grof geld hebben betaald voor een visum voor Panama en voor een Panamees paspoort. Het was al lang bekend dat Panama, evenals Columbia en tal van andere landen in de wereld, onder bepaalde voorwaarden tegen een forse vergoeding paspoorten verkoopt. Maar volgens Barria gaat het hier om een bende, die voornamelijk in Hong Kong opereerde.

Leger afgeschaft

De minister van binnenlandse zaken, Ricardo Arias Calderón, dpelde gisteren mee dat het Panamese leger zal worden afgeschaft en vervangen zal worden door een goed uitgeruste politiemacht. Ongeveer honderd legerofficieren die ouder zijn dan 25 jaar, zijn al met pensioen gestuurd, zei Calderón. Inmiddels zijn 600 Amerikaanse parachutisten die aan de invasie hadden deelgenomen, teruggekeerd naar hun basis in Fort Bragg.

In een brief aan de Amerikaanse president Bush heeft de nieuwe Panamese president, Guillermo Endara , „noodhulp" voor Panama gevraagd ter waarde van 2 miljard dollar. Met dit geld hoopt de regering-Endara in twee jaar tijd 20.000 banen te kunnen scheppen en het smartegeld en andere vergoedingen aan de slachtoffers van de invasie te betalen, inclusief de eigenaars van geplunderde winkels. De Amerikaanse economische sancties tegen Noriega hebben ongeveer 75.000 Panamezen hun baan gekost. Endara heeft ook om een akkoord met het Amerikaanse ministerie van financiën, de Wereldbank en het IMF gevraagd om het Panamese banksysteem nieuw leven in te blazen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 januari 1990

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Ambassade Peru in Panama omsingeld

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 januari 1990

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken