Bekijk het origineel

Sowjettroepen zijn situatie in Kaukasus nagenoeg meester

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Sowjettroepen zijn situatie in Kaukasus nagenoeg meester

Spanning blijft om te snijden, noodtoestand van kracht

4 minuten leestijd

MOSKOU - Ook op de derde dag na de inval van de Sowjettroepen in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe is de situatie in de zuidelijke Sowjetrepubliek nog steeds gespannen. Dit meldde radio-Moskou. Vanochtend werd er in Bakoe nog sporadisch geschoten, maar de Sowjetsoldaten lijken de situatie onder controle te hebben. Sinds zaterdag is de noodtoestand van kracht in Azerbeidzjan.

De partijkrant Prawda schreef vandaag dat eenheden van het ministerie van binnenlandse zaken en de geheime dienst KGB, verantwoordelijk voor de grensbewaking in de SowjetUnie, hun gezamenlijke inspanningen hebben vergroot om recht en orde in de stad te herstellen.


Intussen gaan de gevechten aan de grens tussen de republieken Azerbeidzjan en Armenië door. Zo stierven gisteren volgens TASS twaalf inwoners van een Azerbeidzjaans dorp dat door Armeniërs werd beschoten. Ingrijpen van eenheden van het ministerie van binnenlandse zaken zou erger hebben voorkomen.


De Azerbeidzjaanse premier Ayaz Moetalibov heeft gisteren de bevolking van Azerbeidzjan opgeroepen kalm te blijven en samen te werken om de orde en rust te herstellen, na de inval van de Sowjettroepen zaterdag. In een toespraak voor radioBakoe, die werd opgevangen door de BBC in Londen, zei Moetalibov verder dat hij de gevoelens van het volk deelt over het optreden van de Sowjettroepen.


De premier vertelde dat hij en andere Azerbeidzjaanse leiders zaterdag Sowjetleider Michail Gorbatsjov hebben ontmoet en met hem de maatregelen hebben besproken voor de aftocht van de troepen van het Rode Leger. Gorbatsjov beloofde dat hij zou helpen om de problemen in Azerbeidzjan op te lossen. De leiders kregen de toezegging dat er een eind zal komen aan de „provocaties" in de grensgebieden met de Sowjetrepubliek Armenië en dat er een oplossing gevonden zal worden voor het conflict rond de Armeense enclave Nagorny-Karabach in Azerbeidzjan, aldus Moetalibov.


„Opzwepen"


Moskou beschuldigde het Azerbeidzjaanse Volksfront gisteren ervan „de hysterie onder de Azerbeidzjanen op te zwepen", blijkens een TASSverklaring die 's avonds in het televisiejournaal werd voorgelezen. Het front zou met opzet liegen over doden onder vrouwen en kinderen om de Azerbeidzjanen tegen het leger op te zetten. Volgens de officiële cijfers zijn de afgelopen week in Azerbeidzjan 129 doden en ruim 500 gewonden gevallen, maar er wordt ook gesproken van veel meer slachtoffers.


De president van Azerbeidzjan, Elmira Kafarowa, zei zaterdag dat het Sowjet-leger zware wapens gebruikte om „jonge mensen, vrouwen mannen en kinderen te vermoorden". Dat was vlak voordat Gorbatsjov via de televisie de operatie in Bakoe rechtvaardigde door „extremisten" ervan te beschuldigen de macht te willen grijpen. Moskou heeft er volgens Gorbatsjov de laatste twee jaar geprobeerd het conflict in het zuiden van de SU vreedzaam te regelen, maar een dialoog bleef uit. Hij riep Azeri's en Armeniërs nu op tot „wijsheid en terughoudendheid" en zich niet te laten ophitsen. „Meer dan ooit hebben we nationale eenheid nodig".


Gorbatjov kritiseerde indirect ook de Azerbeidzjaanse partijleider, Abdoelrahman Wezirov, die later op de (zater)dag werd ontslagen en onmiddellijlc-werd opgevolgd door premier Ajas Moetalibov én Wezirovs vervanger Viktor Poljanitsjenko. De militaire commandant van de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe, generaal Wladimir Doebeniak, heeft de bevolking gisteren via de radio opgeroepen voor aanstaande donderdag 09.00 uur plaatselijke tijd alle wapens in te leveren.


Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, maakt zich inmiddels op voor de begrafenis van tientallen personen die zaterdag zijn omgekomen. Honderdduizenden belangstellenden worden yerwacht bij de massabegrafenis aan de rand van de stad, zo meldt het officiële regionale persbureau Azerinform. Volgens een journalist houden leger en politie zich afzijdig.


In Azerbeidzjan wordt vandaag een algemene staking gehouden uit protest tegen de aanwezigheid van Sowjettroepen in de republiek.


De ontwikkelingen in Azerbeidzjan baren ook Iran, dat zo'n vijf miljoen Azerbeidzjanen onder zijn bevolking telt, zorgen. Het kabinet onder leiding van president Ali Akbar Hasjemi Rafsanjani vergaderde er gisteren over en liet na afloop weten het geweld in de Sowjetrepubliek te betreuren. Ook de VS hebben zaterdag alle partijen in de strijd in Azerbeidzjan opgeroepen tot terughoudendheid en respect voor de rechten van individuen.

Zie ook pag. 7: "Zwarte vlaggen markeren stille straten".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 22 januari 1990

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Sowjettroepen zijn situatie in Kaukasus nagenoeg meester

Bekijk de hele uitgave van maandag 22 januari 1990

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken