Bekijk het origineel

Azeri's vechten door | tegen Sowjetmilitairen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Azeri's vechten door | tegen Sowjetmilitairen

Moskou zou gesprek i^: Volksfront overvi|geri||

3 minuten leestijd

MOSKOU — Het nationalistische verzet tegen de Russen in Azerbeidzjan bleek gisteren ongebroken. Een leider van het Azerbeidzjaanse Volksfront eiste in Moskou onmiddellijke terugtrekking van de troepen, daar anders een guerril la-oorlog in de hele republiek begint. • *V

Woordvoerder Gennadi Gerasimov van het ministerie van buitenlandse zaken in Moskou zei dat de evacuatie van Russen en gezinsleden via Bakoe is stopgezet op verzoek van het Volksfront. Moskou sprak gisteren in een verklaring over „gezonde krachten" binnen het Volksfront. Daarmee werd voedsel gegeven aan de gedachte dat het Kremlin onderhandelingen overweegt met de nationalistische beweging.

Volgens de Iraanse tv aanvaardde Moskou een voorstel om in Teheran te komen praten over hoe Iran kan helpen bij het vinden van een oplossing in Azerbeidzjan.

Bestand

Het Sowjetpersbureau TASS meldde 's avonds dat de nationalisten in Armenië met het Volksfront van de tot Azerbeidzjan behorende enclave Nachitsjewan een akkoord over een bestand hebben bereikt. Het bestand is vaii kracht langs de hele grenslijn tussen Armenië en de Azerbeidzjaanse enclave Nachitsjewan in Armenië. De 200 kilometer lange grenslijn is een van de gebieden waar de afgelopen dagen het hevigst is gevochten. Ooggetuigen hebben melding gemaakt van hevige beschietingen over en weer, waarbij gebruik werd gemaakt van automatische wapens en artillerie die was buitgemaakt op het Sowjetleger en de troepen van het ministerie van binnenlandse zaken. Nachitsjewan trad enige dagen geleden uit de Sowjet-Unie uit protest tegeij de inval van de Sowjettroepen in

De algemene staking in fabrieken en bedrijven in Bakoe ging haar vierde dag in. Strijders, sommigen in Russische uniformen, bleven aanvallen uitvoeren op Russische troepen en hun gezinsleden, niet alleen in de hoofdstad Bakoe maar door de hele republiek. Vernielingen

Een burgeroorlog is onvermijdelijk als het Kremlin zijn „bezettingstróepen" niet terugtrekt en de noodtoestand opheft, zei een topfiguur uit het directoraat van het Azerbeidzjaanse Volksfront Ékhtibar Mamedov op een persconferentie in Moskou.

De Sowjet-televisie gaf gisteren beelden uit Bakoe. De straten lagen bezaaid met vernielde pantservoertuigen en gewone vrachtauto's. Ramen van woonblokken en auto's waren stukgeschóten.' Naar Gerasimov zei, zijn er sinds het begin van de onlusten in de republiek in totaal 30.000 Russen en Armeniërs geëvacueerd.

De Communistische Partij van Azerbeidzjan benoemde premier Ajaz Moetalibov tot nieuwe partijleider na een bijeenkomst die 's. och' tends eindigde. Dit werd gemeld door het Sowjetpersbureau TASS. Doordat hij tegelijk als premier en partijleider fungeert, verenigt Moetabilov meer macht in zich dan ooit iemand voor hem in de republiek. Moetalibov vervangt Abdoel-Rachman Wezirov, die zaterdag werd afgezet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 januari 1990

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Azeri's vechten door | tegen Sowjetmilitairen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 januari 1990

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken