Bekijk het origineel

Bij Heineken 700 banen op de tocht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bij Heineken 700 banen op de tocht

Vraag naar pils daalt nog steeds licht

4 minuten leestijd

M 5 P^SSF Nederland (4000 werknemers) staan 700 arbeidsplaatsen op de tocht. Gedwongen ontslagen zullen „naar verwachting" niet vallen, maar een garantie wil Heineken niet geven. Dit heett de centrale ondernemingsraad van het concern gisteren bekendgemaakt. Heineken wil een drastische reorganisatie doorvoeren vanwege de teruggelopen afzet van bier op de Nederlandse markt.

De helft van de te schrappen arbeidsplaatsen zit bij de produktieafdelingen van de brouwerijen in Zoeterwoude en Den Bosch. Heineken heeft aan de vakbonden al een sociaal plan voorgelegd. De bonden willen eerst samen met de centrale ondernemingsraad de 300 pagina's tellende analyse bestuderen die aan de reorganisatie ten grondslag ligt.

De reorganisatie moet in 1993 zijn voltooid, zo heeft het concern zelf meegedeeld. Gedwongen collectief ontslag is niet nodig vanwege een afvloeiingsregeling voor werknemers van 57,5 jaar. Daarvan kunnen naar verwachting 340 werknemers gebruik maken. Heineken zal mensen die hun baan kwijtraken, helpen bij het vinden van ander werk bij Heineken of elders. Dalende vraag

De reorganisatie is volgens Heineken noodzakelijk omdat het marktaandeel van Heineken Nederland onder druk staat vanwege de jaarlijks licht dalende vraag naar pils. Heineken zal zich daarom meer gaan bezighouden met de introductie van nieuwe produkten, waar bij de consument steeds meer vraag naar is.

Produktie, marketing en verkoop van bier staan in de toekomst centraal. „Alle ondersteunende taken en diensten, die niet rechtstreeks met deze kerntaken te maken hebben, zullen niet meer worden uitgevoerd of worden ondergebracht bij andere bedrijven", aldus een mededeling van Heineken Nederland.

Van de 700 arbeidsplaatsen worden er 120 uitbesteed. De rest moet vervallen. In de produktie (Zoeterwoude en Den Bosch) vervallen 345 arbeidsplaatsen. In het in- en extern transport vervallen ruim 200 arbeidsplaatsen. De vakbonden voorzien vooral in het transport grote onrust, die in acties kan uitmonden.

Volgens algemeen directeur R. Strobos van Heineken Nederland is het teruglopende rendement een belangrijke reden voor de reorganisatie. Het rendement loopt met 1 procent per jaar terug. Hoeveel het nu bedraagt, wilde Strobos niet zeggen. In 1994 moet het rendement op 11 procent liggen. Volgens de bonden is de winst van Heineken vorig jaar met 32 miljoen gulden gedaald. Heineken Nederland heeft geen aparte balans. De resultaten worden verwerkt in de geconsolideerde balans van het Heineken-concern.

Het marktaandeel van Heineken in de Nederlandse biermarkt, nu 52 procent, loopt bij ongewijzigd beleid met 0,5 procent per jaar terug. Door de kostenverlaging die voortvloeit uit de reorganisatie en hogere opbrengsten hoopt Heineken de ontwikkeling van nieuwe speciale bieren te kunnen bekostigen, aldus Strobos. Heineken zal in de bedrijfsvoering meer risico's moeten nemen. De organisatie is tot nu toe -mede door het vroegere succes en de nog steeds leidende positie- „risicomijdend" geweest. Onaangenaam verrast

De vakbonden onderschrijven op zichzelf de noodzaak voor een reorganisatie, maar zijn onaangenaam verrast door de omvang, aldus bestuurder A. Lakerveld van de Industriebond FNV. „Als Heineken het heeft over het terugtrekken op kernactiviteiten, is het wel bevreemdend dat de hardste klappen in de produktie vallen", aldus Lakerveld. De bonden gaan samen met de OR het plan bestuderen.

De bonden zijn bang dat het herplaatsen van werknemers in lang niet alle gevallen zal slagen. Lakerveld sluit daarom niet uit dat de bonden zullen inzetten op een afvloeiingsregeling voor alle werknemers van 55 jaar en ouder, waardoor herplaatsing niet meer nodig zou zijn. Gedwongen ontslagen zijn hoe dan ook uit den boze. Externe plaatsing mag alleen op vrijwillige basis geschieden.

Directeur personeelszaken H. Hofhuis heeft goede hoop dat de reorganisatie zonder gedwongen ontslagen kan verlopen. Heineken stelt zich al geruime tijd „zeer terughoudend" op bij het vervullen van vacatures. Daardoor ontstaat er meer ruimte voor herplaatsing. Heineken en de bonden overleggen volgende maand verder over de reorganisatie.

De Industriebond FNV zou vanmiddag kantinebijeenkomsten organiseren in de Heineken-vestigingen in Zoeterwoude en Den Bosch.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 31 januari 1990

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Bij Heineken 700 banen op de tocht

Bekijk de hele uitgave van woensdag 31 januari 1990

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken