Bekijk het origineel

Delicaat

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Delicaat

4 minuten leestijd

Wie goede koffie wil zetten, dient goede koffie te kopen. De rekken bij de supermarkt staan vol met allerlei soorten. Het kiezen van de passende koffie is een delicate zaak. En niet alleen delicaat, maar bovenal avontuurlijk. Voor dagelijks gebruik zijn de meeste, bekende merken geschikt. Deze soorten hebben een zeer neutrale melange. Er zijn nogal wat prijsverschillen bij deze koffiesoorten. In goedkopere koffie wordt een mindere kwaliteit bonen gebruikt. Dit kan een enigszins zure smaak geven. Vaak worden goede en slechte kwaliteitsbonen gemengd. Zo ontstaat er een koffie die lekker smaakt en tóch niet zo. duur is.

De echte koffieliefhebber is misschien wat uitgekeken op de gewone koffie. Daarom is voor hem een hele reeks aparte koffiesoorten te koop. Proef eens Mocca Royal: „Dit is dè koffie voor mensen die van het leven genieten". Met Select en Excellent richt Douwe Egberts zich weer op een heel andere markt. „Deze soorten worden gedronken door mensen die graag geld uitgeven voor duurdere dingen. Zij gebruiken koffie als visitekaartje. Het streven naar status heeft hier alles mee te maken". Voor mensen die van een lekker pittig bakkie houden, is er nu een energieke koffie, Rosta. Een nieuwe trend, die overgewaaid is uit Amerika, speelt in op de behoefte naar variatie. Het is een luxe koffie met een apart smaakje, vooral bedoeld voor speciale momenten. In plaats van een toetje is het, ter variatie, erg lekker om een bakje Cafinesse te drinken. Koffie, het symbool van gastvrijheid. lekkere koffie te fabriceren. Gebruik vers en goed koud water uit de kraan. Laat dit koken en giet het na 1 minuut pas op de koffie. In die tijd is het water afgekoeld tot de goede temperatuur. De koffiepot moet erg goed afgewassen zijn, want sporen van oude koffie tasten de smaak aan. Schenk de versgezette koffie zo snel mogelijk in. Blijft de koffie te lang staan, dan wordt deze bitter. Laat de koffie nóóit koken, dan wordt het echt een ondrinkbaar brouwsel.

Is het bakje ondanks alle goede zorgen toch nog veel te slap, dan zijn hiervoor enkele oorzaken aan te wijzen. Het kan zijn dat het water te koud was, of •er isr een te grove maling gebruikt. Er moet ook niet te veel water gebruikt worden in verhouding tot de hoeveelheid koffie. Zit het experimenteren u in het bloed, probeer dan de koffie eens zelf te branden en te malen. Verwarm de oven voor op 260 C en zet de braadslee erin. bonen in de koffiemolen worden gemalen. Koffie gezet van gloeiende versgebrande bonen is qua geur en smaak absoluut onvergelijkbaar met de vacuüm verpakte koffie.

Een hoofdstukje apart is de oploskoffie. Je giet wat kokend water over een geheimzinnig bruin poeder en het resultaat is zeer drinkbare koffie. De laatste tijd is deze koffie erg populair. De klus is in een wip geklaard. Hierbij komt nog dat bonen van matige kwaliteit zo beter smaken dan bij versgezette koffie. Het is alleen de vraag of deze poeder koffie genoemd mag worden. Nescafé bij voorbeeld betekent No es café: het is geen koffie. De fabrikant zegt dus van niet. stelsel prikkelt. De hersenen worden geactiveerd en men reageert sneller. Ook de hartspier wordt geprikkeld, dit is erg gunstig in gevallen van acute hartzwakte. Het is nog steeds niet bewezen dat cafeïne de bloeddruk en het cholestorolgehake doet stijgen. Op korte termijn stijgt de bloeddruk, maar op lange termijn is hier niets meer van te merken. Er zitten dus veel positieve kanten aan de zaak. Maar hoe komt het dan dat sommige mensen de nacht wakend doorbrengen na het drinken van een bakkie? De cafeïnegrens is van persoon tot persoon verschillend.

Personen die erg gevoelig zijn voor cafeïne kunnen beter cafeïnevrije koffie drinken. Deze koffie is zodanig verbeterd dat het een goed alternatief vormt. Dit komt doordat cafeïne smakeloos is; dus de aromatische stoffen blijven gewoon in de koffie zitten.

Koffiedik waardeloos? Welnee. Er zijn veel mogelijkheden met koffiedik, dus het is bejammerenswaardig als de prut ongebruikt in de afvalbak verdwijnt. Door regelmatig wat koffiedik door de gootsteen te spoelen, blijft de afvoer schoon. Het is een goedkope manier en

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 februari 1990

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Delicaat

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 februari 1990

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken