Bekijk het origineel

Lubbers wil Geelhoed als topman op EZ

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Lubbers wil Geelhoed als topman op EZ

Normale benoemingsprocedure gevolgd

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Premier Lubbers en minister Andriessen van economische zaken vinden prof. mr. L. A. Geelhoed een geschikte kandidaat voor de vacature van secretaris-generaal op het ministerie van economische zaken. De vacature is ontstaan omdat prof. dr. W. F. Rutten voorzitter wordt van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).

Lubbers bevestigde de geruchten dat Geelhoed een geschikte kandidaat wordt geacht gisteren tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van het kabinetsberaad. Voor er een definitief besluit valt, worden de gebruikelijke procedures doorlopen, zoals inspraak bij het ministerie.

De 47-jarige Leendert Arie Geelhoed is behalve plaatsvervangend voorzitter van de WRR ook buitengewoon hoo|leraar in het Europees en economisch recht aaaidejBrasnaiusunir versiteit de Rotterdam. Geelhoed is lid van de PvdA en isqhreef onder, andere mee aan het laatste verkiezingsprogramma. De hoogleraar staat bekend vanwege zijn kritische houding ten opzichte van de bureaucratie. Hij kreeg landelijke bekendheid met zijn voorstel om in plaats van de huidige ministeries acht superministeries te vormen.

Commissie

Als Geelhoed wordt benoemd, is hij automatisch ook voorzitter van de meest invloedrijke ambtelijke commissie in Den Haag, namelijk de Centraal Economische Commissie (CEC). Op basis van de adviezen van deze interdepartementale adviesgroep van topambtenaren van verschillende ministeries neemt het kabinet vaak beslissingen over het ts voeren sociaal-economisch en financieel beleid.

Prof. Rutten, lid van het CDA, volgt prof. dr. W. Albeda op, die in juni aanstaande als voorzitter van de WRR vertrekt vanwege het bereiken van de' pensioengerecnngde''leettfja. Minister Andriessen heeft geen enkel jKravÈiar tegen de overstap van Ritóteh. Integendeel, in politiek Den Haag is al langere tijd bekend dat de verhouding tussen de minister en de secretaris-generaal niet optimaal is. Ten tijde van de politiek zwakke minister De Korte (WD) kon Rutten zich optimaal ontplooien en vloeide de macht van het ministerie als het ware automatisch naar hem toe. Nu de 'sterke' Andriessen aan het roer van het ministerie staat, zijn er moeilijkheden. Rutten is sinds 1973 secretaris-generaal bij Economische zaken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 februari 1990

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Lubbers wil Geelhoed als topman op EZ

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 februari 1990

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken