Bekijk het origineel

Geelhoed is dol op wetenschap

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Geelhoed is dol op wetenschap

2 minuten leestijd

„Ik heb een wetenschappelijke instelling. Voor mijn plezier pak ik graag zomaar een wetboek of arrestenbundel. Maar ik vind het ook wel eens fijn om op de voorplecht te zitten en de wind te voelen".Deze korte schets is het enige dat prof. mr. Leendert Arie Geelhoed (47) tijdens interviews ooit over zichzelf vertelde. Zijn wetenschappelijke instelling overheerst ook de vraaggesprekken die diverse journalisten met hem hielden. Geduldig legde hij tijdens die gesprekken uit hoe de pverheid er volgens hem zou moeten uitzien.De huidige veertien departementen zouden omgevormd moeten worden tot acht superministeries. Om werkelijk een milieubeleid te kunnen voeren moet er een ministerie van omgeving komen, waarin landschapsbeheer, dat nu nog onder landbouw en visserij valt, en VROM zouden moeten opgaan. Het restant van landbouw, marktbeleid, kan naar Economische Zaken, welk ministerie ook de vervoerspoot van Verkeer en Waterstaat zou moeten krijgen. Justitie en Binnenlandse Zaken zou Geelhoed fuseren. En zo snoeit hij door tot hij acht ministeries overhoudt.HoofdlijnenHet grote voordeel van de superministeries vindt Geelhoed dat de coördinatieproblemen tussen de ministeries onderling er door verminderd worden. Bovendien zou het met acht ministeries makkelijker zijn te decentraliseren. De Tweede Kamer zou zich dan weer kunnen bezighouden met hoofdlijnen van beleid en niet met allerlei detailpunten.Als het om een slagvaardige overheid gaat zal Geelhoed, ondanks het feit dat hij lid van de PvdA is, het goed kunnen vinden friet zijn toekomstige baas minister Andriessen van economische zaken. Andriessen staat er ook om bekend dat hij vindt dat de overheid heel wat efficiënter kan opereren.   Behalve de slagvaardigheid van de overheid biedt ook de wetgeving zoals die de laatste jaren tot stand komt Geelhoed grote zorgen. Bij het opstellen van de wetten wordt niet gekeken of ze wel goed zijn. Over de mediawet merkte hij eens op dat iedere student Europees recht kon zien dat het ontwerp van die wet in strijd was met het EG-verdrag.  

Weliswaar moet Geelhoed de normale procedures doorlopen voor hij benoemd wordt tot secretaris-generaal van Economische Zaken, maar hef moet wel heel raar lopen wil hij niet de opvolger van Rutten worden. Zou de benoeming onverwachts niet doorgaan dan wordt Rutten de baas van Geelhoed. Geelhoed is plaatsvervangend voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Van dit adviescollege van de regering wordt Rutten de nieuwe voorzitter.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 februari 1990

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Geelhoed is dol op wetenschap

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 februari 1990

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken